donderdag, 24. juni 2010 - 21:28 Update: 08-07-2014 1:03

Robben bewijst waarde voor Nederland

(Elfvoetbal) Oranje heeft ook haar derde groepswedstrijd op het WK tegen Kameroen gewonnen: 2-1. Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar vonden eindelijk het net en Arjen Robben viel in, maar verder viel er weinig te genieten. Het Nederlands elftal toonde opnieuw ook haar zwakke punten.

Opnieuw viel op dat Oranje het moeilijk heeft tegen goed gegroepeerde tegenstanders. Het was lastig openingen te vinden en daardoor vielen dezelfde zwakke kenmerken te noteren als uit de eerste twee pouleduels.

De centrale verdediging van Oranje heeft weinig kaas gegeten van een fatsoenlijke opbouw, Wesley Sneijder en Robin van Persie laten zich daarom te ver terugzakken en prompt ontbreken de aanspeelpunten voorin.

Neemt niet weg dat het Nederlands elftal drie goede kansen kreeg in de eerste 45 minuten. In de 19e minuut passte Giovanni van Bronckhorst prachtig op Van Persie, die helaas met zijn zwakke rechterbeen moest uithalen. De keeper van Kameroen hoefde alleen maar in de weg te liggen. Zes minuten later zette Rafael van der Vaart Sneijder fraai vrij voor dezelfde doelman na een hakbal. De middenvelder miste echter van dichtbij.

Kort voor rust produceerde Dirk Kuijt een schuiver die net naast de goal ging. De valse rechtsbuiten speelde wel een belangrijke rol bij de uiteindelijk 1-0 van Van Persie. De Katwijker onttrok zich in buitenspelpositie slim aan het spel en stelde zo de Rotterdammer in staat om de steekpass van Van der Vaart te promoveren tot een goal: 1-0.

In de slotfase van het eerste deel werd duidelijk dat de verdediging eveneens in de problemen komt als ze onder druk komen te staan. Toen Kameroen een beetje gas gaf, schutterde Johnny Heitinga en Joris Mathijsen bij vlagen als beginnelingen. Het was een geluk dat de Afrikaanse aanval het vizier niet scherp had staan.

In de tweede helft werd Oranje alsnog bestraft voor het soms slordige spel. Van der Vaart maakte hands in zijn eigen strafschopgebied en de Chileense scheidsrechter Pablo Pozo kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Samuel Eto'o faalde niet vanaf elf meter, al zat Maarten Stekelenburg er wel dichtbij: 1-1.

Uiteindelijk kreeg het slot van het duel toch nog een sprookjesachtig einde. Invaller Arjen Robben kreeg twaalf minuten van Bert van Marwijk en daarin liet de aanvaller zien alles behalve okselfris te zijn. Toch was zijn schot op de paal in minuut 83 prachtig, net als de pass van Sneijder die er aan vooraf ging. De rebound was een koud kunstje voor invaller Klaas-Jan Huntelaar: 2-1.

Nederland speelt maandag 28 juni in de achtste finales tegen Slowakije.