donderdag, 3. juni 2010 - 19:45

Ruim 100 miljoen euro voor infrastructuur in Limburg

Maastricht

Demissionair minister Eurlings heeft bekend gemaakt dat de provincie Limburg 103 miljoen euro krijgt voor het verbeteren van de infrastructuur. Volgens verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Limburgse werkgeversorganisatie LWV krijgt de bereikbaarheid van de provincie hierdoor een belangrijke impuls.

Het kabinet trekt 60 miljoen euro uit voor verbetering van de bereikbaarheid van Maastricht. De investeringen zijn volgens EVO, TLN en LWV van essentieel belang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat na de ondertunneling van de A2 de doorstroming van het verkeer van het westen naar het oosten vooral aan de noordkant van Maastricht problematisch blijft.

Daarnaast komt 11 miljoen euro beschikbaar voor de aansluiting van de A76 op Nuth. Dit komt de bereikbaarheid van Parkstad Limburg ten goede. De provincie kan door deze extra bijdrage aan de slag en zorgen voor een betere bereikbaarheid van het zuiden van Limburg. Goed nieuws, want het economisch perspectief voor de talrijke bedrijven in deze regio verbetert hierdoor aanzienlijk.

Ook komt er een bedrag vrij van 20 miljoen euro voor de bereikbaarheid van Noord-Limburg. De helft daarvan wordt ingezet voor het vrachtverkeer op de A67. Terecht, stellen EVO, TLN en LWV. Want het aandeel van het vrachtverkeer op deze weg loopt op sommige momenten op tot wel 75%. Mede daarom is er een tekort aan parkeerplaatsen langs de A67 tussen Eindhoven en Venlo. De organisaties pleiten al langer voor extra veilige parkeergelegenheid.

Ten slotte wordt er 5 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe spooraansluiting Chemelot. Goed nieuws, want met dit besluit erkent het Rijk nogmaals het belang van het vervoer van goederen per spoor. Treinen met gevaarlijke stoffen van en naar het zuiden hoeven hierdoor straks niet meer te rangeren op het emplacement in Sittard.
Provincie:
Tag(s):