zaterdag, 5. juni 2010 - 18:34 Update: 08-07-2014 1:04

Ruime zege op Hongarije snel vergeten na blessure Robben

Amsterdam

(Elfvoetbal) Nederland heeft de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije met ruime cijfers gewonnen 6-1. De goals werden gescoord door Arjen Robben (2), Robin van Persie, Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Eljero Elia.

Blessure Robben
De goede wedstrijd was echter snel vergeten na de blessure van Robben die vlak voor tijd uitviel met een hamstringblessure. Hij reist later vandaag dan ook niet mee met de selectie naar Zuid-Afrika.

Emotioneel afscheid van der Sar
Waar iedereen na de wedstrijd emotioneel was vanwege de blessure van de grote sterspeler, zo begon de wedstrijd in de hete Amsterdam ArenA vanwege een andere reden ook al op een emotionele manier. Vlak voor de wedstrijd nam Edwin van der Sar namelijk afscheid van het publiek met een flinke brok in zijn keel en tranen in zijn ogen.

Mooi was het ook om te zien dat hij tussen aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en zijn opvolger in het Oranje-doel, Maarten Stekelenburg, geposteerd stond tijdens het Wilhelmus. Nederland begon de uitzwaaiwedstrijd voor het WK wetende dat het in het verleden regelmatig teleurstellend afscheid had genomen van het eigen publiek.

Zo was er voor het EK van 2004 in Portugal de nederlaag tegen Ierland (0-1) en twee jaar later, in de voorbereiding op het WK in Duitsland, het 1-1 gelijke spel in een harde wedstrijd tegen Australië. Twee jaar geleden wist Oranje wel te winnen voordat het afreisde naar het EK in Oostenrijk en Zwitserland: 2-0 tegen Wales.

Aan deze editie van 'De uitzwaaiwedstrijd' begon het Nederlands elftal aanvankelijk goed. De Hongaren werden onder druk gezet, wat er toe leidde dat Oranje de bal snel terugwon na eventueel balverlies. En dat is precies waar het Nederlands elftal al weken op traint.

Na een goede eerste en matige tweede helft tegen Mexico (2-1) en een bij vlagen uitstekende wedstrijd tegen Ghana (4-1), kwam Oranje echter wel vanuit het niets op achterstand. Balazs Dzsudzsak werd gelanceerd door spits Sandor Torghelle, waarna de PSV'er de bal fraai in de lange hoek krulde.

Een doelpunt van een flankspeler dat te vergelijken was met hoe Robben ook vaak scoorde dit seizoen: vanaf de rechterkant naar binnen komen en met links uithalen. Opvallend was wel dat 'Gio' bij deze goal Dzsudzsak alle ruimte gaf door naar achteren te lopen zonder in te grijpen. Dit doelpunt betekende dat Oranje voor het eerst in de 21 interlands onder bondscoach Bert van Marwijk op achterstand kwam in een wedstrijd.

Tot paniek leidde het echter niet. Integendeel, Nederland bleef koel en speelde het eigen spelletje: kort combinatievoetbal met levensgevaarlijke versnellingen. Meer dan eens waren backs Giovanni van Bronckhorst en Gregory van der Wiel voorin te vinden.

Robin van Persie zorgde in de 22ste minuut voor de gelijkmaker. Dirk Kuyt zette goed door nadat Van der Wiel de bal verspeelde en legde de bal panklaar terug op de Arsenal-spits: 1-1.

Naarmate de eerste helft vorderde, zakte het wat in elkaar. Grote boosdoener was de hitte in de ArenA, die grote impact had op de prestaties. Het tempo lag laag en in balbezit werd er in een te langzaam tempo druk gezet.

Wel werd er nog een goal van Kuyt afgekeurd na vasthouden. Ook kreeg Van Persie nog een grote kans. Na (weer) goed doorzetten van Kuyt ging zijn kopbal in kansrijke positie echter naast.

In de rust kwam Robben in het veld voor Kuyt waardoor de Grote Vier voor het eerst samen speelden in de voorbereiding op het WK. Dit duurde tot de 68ste minuut toen Van Persie de eerste van de vier was die gewisseld werd.

In de tussentijd liet Oranje de ene mooie goal na de andere zien, waarvan gezegd moet worden dat de Hongaarse goalie Marton Fulop er niet altijd even goed uitzag. In de 50ste minuut was het eerste moment dat te zien was hoe prachtig de vier kunnen samenspelen.

Na een goede actie van Robben, die vanaf rechts speelde, bereikte hij Van Persie die teruglegde op de ingelopen Sneijder. De kleine middenvelder stuitte op Fulop die even later ook nog redde op een schot van Robben. Alleen de andere van de 'Grote Vier', Rafael van der Vaart was niet betrokken bij deze aanval.

Vanaf dat moment was het tot de blessure van Robben een speeltuin waarin Oranje zich bevond. Het mocht doen en laten wat het wilde van de Hongaren en scoorde er lustig op los. In 56ste minuut zag Van Persie op links de weer opgekomen Van Bronckhorst staan. Die gaf de bal op Sneijder die helemaal vrij kon binnenschieten: 2-1.

De voorsprong werd al snel uitgebouwd. Eerst creëerde Robben nog zelf een kans door na een indrukwekkende rush net naast te schuiven maar even later was de rappe buitenspeler van Bayern München wel trefzeker. Het was weer Van Bronckhorst die als een veredelde linksbuiten de voorzet gaf waarna Robben de bal makkelijk kon binnentikken.

Tussen de 71ste en de 78ste minuut scoorde Oranje nog drie keer. Eerst was het Mark van Bommel die met een laag afstandsschot door de handen van Fulop raak schoot. De net ingevallen Eljero Elia had vlak daarna met zijn eerste balcontact een fabelachtige rush in petto.

Nadat hij drie Hongaren op het verkeerde been had gezet bekroonde hij de actie door met rechts binnen te schieten. De 6-1 was de tweede goal van Robben die dit keer van buiten de zestien de bal in de linkerbovenhoek krulde.

Hamstringblessure Robben
Wat een feest had moeten worden, eindigde in echter in diepe mineur. Robben wilde de bal op de opgekomen Van der Wiel geven met een hakballetje maar blesseerde zichzelf aan zijn hamstring. De ArenA werd stil en er was duidelijk veel schrik te zien op de reservebank. Kuyt was de eerste die met Robben meeliep in de catacomben. Iedereen was de wedstrijd meteen vergeten. Van Marwijk na de wedstrijd: "Ik had veel liever verloren dan dit!"