zaterdag, 27. november 2010 - 23:19 Update: 08-07-2014 1:01

Ruiz en Janko brengen Twente met vier goals weer naast PSV

(Elf Voetbal) FC Twente is weer naast PSV gekropen aan de kop van de Eredivisie. Voor rust zette de Enschedese ploeg NEC al op een 1-3 achterstand, waar vooral Lasse Schöne een nachtmerrie aan zal overhouden. Het werd uiteindelijk 2-4.

De teleurstelling was woensdagavond nog groot in het Tukkerse kamp. Na de zure 1-0 nederlaag bij Internazionale werd de club definitief veroordeeld tot een voortzetting in de Europa League. Maar op het veld was daarvan enkel in de eerste tien minuten van de wedstrijd iets terug te zien. Toen leek de ploeg van trainer Michel Preud'homme, die aantrad zonder de geschorsten Theo Janssen en Douglas, met haar gedachten nog verzonken in het Guiseppe Meazza Stadion. Totdat de regerend landskampioen in de negende minuut grondig werd wakkergeschut.

John Goossens cirkelde een vrije trap richting het strafschopgebied, waar Lasse Schöne handig verlengde met het hoofd en Bas Sibum vogeltje vrij bij de tweede paal binnentikte: 1-0. Voor FC Twente het sein om direct op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Vier minuten later kopte Luuk de Jong al rakelings naast na een mooi voorgelegde kopbal van Nacer Chadli. Al kreeg NEC via een snoeiharde vrije trap van John Goossens en een kopbal van Björn Vleminckx, uit een lange bal van Nathaniel Will, wel haar kansjes.

Uiteindelijk mocht Lasse Schöne zich de 1-2 aanrekenen. Op de achterlijn dacht hij de bal rustig te controleren, maar had daarbij niet gerekend op de achter hem opduikende Chadli. De Marokkaanse Belg stelde simpel Marc Janko in staat om te scoren. Vier minuten later leek het duel al beslist. Luuk de Jong dook slim over de uitgestoken voet van Rens van Eijden heen, waarna Bryan Ruiz vanaf elf meter doelman Jasper Cillessen de verkeerde hoek instuurde.

In de tweede helft leek de partij te vervlakken tot een verplicht nummertje. NEC probeerde het wel, maar kon niet en Twente liet de thuisploeg in leven. Een vrije trap van Chadli in de 55e minuut zag de lat als eindstation en een kwartier later schoof Bryan Ruiz het leder na een knappe actie van dichtbij op de paal. De 2-3 in de 74e minuut kwam volledig uit de lucht vallen. Eindelijk werd clubtopscorer Björn Vleminckx gelanceerd, die met een hard diagonaal schot de bal in de lange hoek joeg. Plotseling hoop bij de thuisploeg, die direct één-op-één ging spelen door centrale verdediger Rens van Eijden te vervangen door aanvaller Erton Fejzullahu.

De hoop duurde slechts vier minuten. Bryan Ruiz verstuurde een mooie pass. Marc Janko knikte knap raak: 2-4. De Costa Ricaan liep daarbij echter wel een vervelende blessure op en moest op een brancard het speelveld verlaten. In de slotfase kreeg Twente diverse kansen op de 2-5, maar die bleef achterwege.