woensdag, 26. mei 2010 - 22:08

Rutte wint opnieuw debat

Amsterdam

Woensdagavond namen de lijsttrekkers van de acht grootste politieke partijen deel aan het zogenaamde live ‘CarréDebat’ in Amsterdam. Het thema geld werd tijdens dit debat belicht waar het ging om de zorg, uitkeringen, hypotheekrenteaftrek en de belastingen.

Zorg
Balkenende viel de zorgplannen van de PVDA aan en zei dat de patiënt dan per dag in het ziekenhuis 5 euro moet bijbetalen. Cohen reageerde door te zeggen dat de PvdA met een inkomensafhankelijke zorgpremie werkt waardoor alle patiënten op dezelfde manier worden behandeld. De premie zou dan volgens Cohen oplopen tot maximaal 1600 euro.

Hypotheekrenteaftrek
CDA en VVD zeggen niet te willen tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Voor het CDA is dat een breekpunt benadrukte Balkenende nogmaals. Rutte liet zich iets genuanceerder uit en zei ‘te verzekeren’ dat de VVD pal staat voor de renteaftrek.

De SP wil de renteaftrek tot hypotheken van maximaal 350.000 euro blijven laten bestaan. D66 wil de renteaftrek laten aflopen over 30 jaar waardoor de aftrek elk jaar iets lager wordt. Pechtold noemde de aanpak van de woningmarkt ook een breekpunt en zei niet in een coalitie te stappen die dit niet wil.

Belastingen
De VVD, PVV, D66, Christenunie en het CDA zijn er op tegen om de hoogste inkomens nog zwaarder te gaan belasten met het 60%-tarief. Alleen GroenLinks, PVDA en de SP waren voor deze stelling.

Peiling
Volgens de eerste peilingen gehouden onder de kijkers heeft Rutte met 23% van de stemmen ook woensdagavond weer het beste gescoord. Grote verliezer was volgens de kijkers Rouvoet met 4% van de stemmen.

1. Rutte 23%
2. Halsema 13%
3. Roemer 12%
4. Balkenende 11%
5. Cohen 11%
6. Wilders 10%
7. Pechtold 10%
8. Rouvoet 4%
Provincie:
Tag(s):