woensdag, 15. september 2010 - 14:50

Schaalmodel herinneringsteken brand Stein gereed

Stein

Op enkele details na is het schaalmodel gereed van het kunstwerk dat, ter herinnering aan de brand van het winkelcentrum in Stein, door Maurice Janssen uit Maasband wordt gemaakt. Het kunstwerk heeft straks een afmeting van 2,5 bij 2,5 meter en wordt nabij de ingang van het tijdelijk winkelcentrum onder maaiveld geplaatst en afgedekt met plexiglas. Naar verwachting plaatst de gemeente het herinneringsteken eind van dit jaar bij het tijdelijk winkelcentrum.

Maurice Janssen uit Maasband kreeg de opdracht van de gemeente Stein om een kunstwerk als herinneringsteken te maken voor het afbranden van het winkelcentrum in oktober vorig jaar. De brand heeft zijn sporen achter gelaten in de lokale samenleving. Uit die samenleving ontving het gemeentebestuur signalen dat er behoefte was deze gebeurtenis te memoreren in de vorm van een herinneringsteken. Een reden voor het gemeentebestuur om 10.000 euro beschikbaar te stellen.

Beeldende kunstenaars met belangstelling voor deze opdracht komend uit de gemeente Stein of die een relatie hebben met de gemeente konden reageren. Er kwamen vijftien inzendingen binnen. Hierover heeft een begeleidingsgroep met vertegenwoordigers van de Culturele Werkgroep Stein en de Winkeliersvereniging Winkelcentrum zich in twee gespreksrondes gebogen.

Buiten de voorwaarde dat de kunstenaar een duidelijke relatie met de gemeente Stein moest hebben, zijn alle inzendingen getoetst aan tevoren opgestelde criteria. Belangrijke elementen waren daarin onder andere het verband met het thema, originaliteit, toepasbaarheid en uitvoerbaarheid, maar ook de betrokkenheid van en acceptatie door de bevolking. Bij de afwegingen zijn alle voorstellen aan deze criteria getoetst. Maurice Janssen kreeg de opdracht. Doorslaggevend hierbij was de herkenbaarheid van het te verwachten kunstwerk voor de gebruikers van het winkelcentrum.
Provincie:
Tag(s):