zondag, 27. juni 2010 - 7:10

Schade groot na brand in Rabobanktoren

Utrecht

In het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht heeft zondagmorgen een zeer grote brand gewoed. Het vuur woedde op de 25e en 26e verdieping van één van de twee torens. Daarbij heeft zich ook een explosie voorgedaan. De klap was in de wijde omgeving te horen.

De brandweerlieden die tijdens de explosie in het brandende pand waren, werden direct teruggehaald. Bij de explosie vielen geen gewonden. Na enige tijd ging men weer het pand in om de schade te bekijken en weer aan te vangen met bluswerkzaamheden.

De brandweer is samen met medewerkers van de aannemer het pand in geweest om te beoordelen of er sprake kon zijn van instortingsgevaar. Dit omdat het op op de brandende verdiepingen zodanig heet is geweest dat de kans bestond dat de staalconstructie het zou begeven. Na onderzoek bleek dat de constructie minder stabiel is, maar het niet zou begeven.

De brandweer heeft rond half zeven het sein brandmeester gegeven.
Het hoofdkantoor is nog in aanbouw, wat het blussen belemmert. Zo zijn er geen aansluitpunten voor brandslangen aanwezig en wordt het water uit het Merwedekanaal gehaald.

Hoe de brand is ontstaan is nog onbekend. De brand is binnen op de 25e verdieping ontstaan en heeft zich via de 26e verdieping uitgebreid tot het dak. De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met het nablussen. De Croeselaan is afgesloten voor het verkeer.
Provincie:
Tag(s):