maandag, 22. februari 2010 - 12:25

Schepen botsen frontaal op de Waal, schade groot

Tiel

Bij de frontale aanvaring op de Waal bij Tiel raakten maandag twee binnenvaartschepen ernstig beschadigd. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Omstreeks 01.00 uur afgelopen nacht voeren een met stookolie geladen tanker en een met containers geladen vrachtschip net boven de invaart van het Amsterdam-Rijnkanaal frontaal op elkaar. De tanker voer stroomafwaartse en het containerschip voer stroomopwaarts en passeerde op het moment van de aanvaring een eveneens in de richting Duitsland varend duwstel. De oorzaak van de aanvaring is nog niet duidelijk. Wel is geconstateerd dat de tanker vlak voor de aanvaring over een boei is gevaren.

Doordat de ketting van de boei in zijn schroef kwam raakte het schip onmanoeuvreerbaar. Na de aanvaring is de tanker op zijn hekankers ten anker gekomen. Maar omdat de ankers niet hielden en het schip dwars in de rivier dreigde te vallen nam een ander binnenvaartschip de tanker langszij mee naar de haven van IJzendoorn Het containerschip kon op eigen kracht de haven van IJzendoorn bereiken.

Beide schepen hebben tengevolge van de aanvaring zware schade opgelopen. De kop van de tanker is totaal verwoest. De ladingzone van het schip bleef onbeschadigd waardoor er ook geen uitstroom van lading was. Het containerschip bleef na de aanvaring met een groot gat in het voorschip boven de waterlijn zitten. Door de grote klap verschoven verschillende containers tussen de 50 en 300 centimeter en raakten enkelen beschadigd. In verband met de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in een aantal containers heeft de brandweer een inspectie uitgevoerd en geconcludeerd dat er geen gevaar was. Daar de aanvaring plaats vond in een gebied met radardekking zijn de radarbeelden veiliggesteld voor het onderzoek van de Waterpolitie.
Provincie:
Tag(s):