vrijdag, 23. april 2010 - 20:52

Scholieren en studenten leren over kustversterking

Schouwen-Duiveland

Op woensdag 28 april nemen 100 (toekomstige) studenten Civiele Techniek, Aquatische Ecotechnologie en Delta Management een kijkje bij het werk aan de kust van Schouwen-Duiveland bij Schelphoek-West en het Nollestrand in Vlissingen.

De deelnemende studenten, scholieren en leerlingen van het mbo maken kennis met onder andere ecologie, techniek, economie, gebiedsontwikkeling en klimaataspecten. De excursie is een initiatief van waterschap Zeeuwse Eilanden, Rijkswaterstaat, Projectbureau Zeeweringen en de Delta Academy van Hogeschool Zeeland.

De kust bij Schelphoek-West op Schouwen-Duiveland wordt stevig op de schop genomen. Projectbureau Zeeweringen versterkt er de steenbekleding op de dijk en voert een renovatie van vogeleiland ’t Heertje uit. Rijkswaterstaat houdt zich bezig met vooroeververdediging, vraagstukken rondom zandhonger en innovatieve kustverdediging in het kader van het Europese project Climate Proof Areas. Waterschap Zeeuwse Eilanden is in Vlissingen druk bezig met de kust. Tussen de Nolledijk en Westduin wordt de dijk overslagbestendig gemaakt en worden de duinen verbreed.

De indrukwekkende projecten laten toekomstige waterbouwers, waterbeheerders en deltamanagers zien hoe veelzijdig een baan in deze branche kan zijn. Want naast techniek speelt ook de impact op de omgeving bij de uitvoering van dit werk een belangrijke rol. Gezamenlijk hopen de organisatoren met deze excursie jongeren te motiveren voor een opleiding en mogelijke loopbaan binnen hun deuren.

In geen andere provincie dan Zeeland zijn water en land zo met elkaar verweven. De Zeeuwse waterschappen en Rijkswaterstaat zijn experts in het bouwen en onderhouden van waterkeringen om de inwoners te beschermen tegen de zee. Door klimaatverandering ontstaan op dit gebied ook steeds weer nieuwe uitdagingen. Een garantie voor volop werkgelegenheid binnen de sector.

Voor opleidingen kunnen de werknemers van de toekomst terecht bij de Delta Academy van Hogeschool Zeeland, die volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs de beste wateropleidingen van Nederland heeft (www.keuzegids.org). De Delta Academy is dé academie voor opleidingen op het gebied van water, land en het leven in deltagebieden. De academie is uniek vanwege de internationale focus en de zeer intensieve samenwerking met werkgevers. Voor zowel studie als werk geldt dus: volop mogelijkheden binnen de Zeeuwse regio.
Provincie:
Tag(s):