woensdag, 28. april 2010 - 10:10 Update: 08-07-2014 1:04

Secretaresses zijn ambitieus en blij met hun job

Almere

Onlangs hebben Secretary Plus en ECABO -kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen- een onderzoek onder 1000 secretaresses uitgevoerd. Het onafhankelijk uitgevoerde onderzoek had tot doel te achterhalen wat de trends en ontwikkelingen zijn binnen de functie en wat het huidige imago is.

Maar liefst 90% van de secretaresses geeft aan ambitieus te zijn en zich de komende twee jaar te willen professionaliseren binnen haar functie. Daarnaast voert vooral enthousiasme de boventoon; een goede sfeer, fijne contacten en zelfstandigheid scoren hoog. Bovendien is het secretaressevak door veranderingen in de markt inhoudelijk flink verbreed.

Veel bordjes in de lucht te houden
De secretaresse van vandaag heeft een dynamische en afwisselende baan. De ontwikkelingen in de markt hebben ervoor gezorgd dat secretaresses meer betrokken worden bij beslissingen. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor secretariële zaken, maar de helft van de secretaresses pakt ook P&O, ICT en organisatorische taken op.

Dit zorgt voor een grote toegevoegde waarde binnen een organisatie en de secretaresse is daardoor een onmisbare schakel. “Als secretaresse heb je heel wat bordjes in de lucht te houden! Bij sommige bedrijven zijn de afgelopen tijd werknemers vertrokken en hun werkzaamheden moeten toch opgevangen worden. Collega’s verdelen dat onderling en ook als secretaresse sta je om die reden voor uitdagende, maar leuke extra taken”, aldus Dorothé Schiks, Algemeen Directeur van Secretary Plus.

Kleine parttime baan verdwijnt langzaam
Uit het onderzoek blijkt dat de aansprekende werkzaamheden en carrièremogelijkheden redenen zijn om als secretaresse aan de slag te gaan. Tevens maken de mogelijkheid om thuis te werken, de duobaan en het werken als zelfstandige de functie van secretaresse aantrekkelijk. Bijna één op de zes secretaresses overweegt weleens voor zichzelf te beginnen, maar acquisitie wordt als een drempel gezien om er ook echt toe over te gaan.

De kleine parttime baan (<35 uur) is langzaam aan het verdwijnen. Secretaresses werken gemiddeld 35 uur per week (gecorrigeerd met het aantal secretaresses dat een duobaan heeft (10%).

Frits Wouda, arbeidsmarktonderzoeker bij ECABO, was vanuit zijn discipline nauw betrokken bij het secretaresseonderzoek: “Wij wilden meewerken aan het onderzoek, omdat wij geïnteresseerd zijn in de kwalificatieontwikkeling bij secretaresses. Het gebruik van moderne vreemde talen is een opvallend onderzoeksresultaat; ruim 70% van de secretaresses voert gesprekken in een vreemde taal. Vaak dagelijks en ook nog eens op het hoogste vaardigheidsniveau. Daarnaast schrijft meer dan de helft in een moderne vreemde taal. Onder andere deze percentages geven voor ECABO aan dat er een sterke ontwikkeling in kwalificaties waar te nemen is.”
Categorie:
Tag(s):