zaterdag, 5. juni 2010 - 23:13

Signeren ‘Vier gelijke stenen’ door overlevende Marion Blumenthal

Westerbork

Marion Blumenthal woonde in Duitsland toen ze met haar familie moest vluchten voor de nazi’s. Ze wilden via Nederland de overtocht maken naar Amerika, maar door de Duitse bezetting van Nederland ging de reis niet door. Ze werden als vluchtelingen ondergebracht in kamp Westerbork. Na enkele jaren werd de familie Blumenthal gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen en worden zij na een vreselijke reis in de ‘dodentrein’ bij het plaatsje Tröbitz door Russische troepen bevrijd. Marion, haar moeder en haar broer overleven de Holocaust, maar Marions vader bezwijkt enkele dagen na de bevrijding. Marion is op dat moment acht jaar.

In 1948 vertrekt het gezin naar Amerika. Marion heeft de afgelopen jaren aan kinderen en volwassenen op scholen en andere plekken lezingen en interviews gegeven over haar ervaringen tijdens de Holocaust. Ook is haar verhaal in boekvorm verschenen: Vier gelijke stenen. Vier gelijke stenen waarnaar de kleine Marion in Westerbork en Bergen-Belsen op zoek was. Zij was er vast van overtuigd dat zij, als zij die had, met haar ouders en broer zou overleven. In dit boek worden de vier jaar beschreven die ze in kamp Westerbork doorbracht, over de angstaanjagende aankomst in Bergen-Belsen, en over hoe het was om al die lange dagen achter het prikkeldraad door te moeten brengen.

Op woensdag 9 juni vanaf 13.00 uur zal Marion Blumenthal Lazan in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aanwezig zijn om haar boek voor belangstellenden te signeren.
Provincie:
Tag(s):