maandag, 12. april 2010 - 22:02

Sluisdeuren terug geplaatst in Sluis 1 Nieuw Buinen

Nieuw Buinen

De deuren van Sluis 1 aan het Zuiderdiep in Nieuw Buinen zijn maandagmiddag na bijna veertig jaar weer in de sluis terug geplaatst.

Het was een lang gekoesterde wens van Dorpsbelangen en de Historische Vereniging om de sluis, die bijna hellemaal onder de grond was verdwenen weer in ere te herstellen.

Begin jaren '70 van de vorige eeuw werd de vaarverbinding Buinen - Nieuw Buinen - Stadskanaal gedempt en verdween de sluis hellemaal onder de grond. Met de reconstructie van het Zuiderdiep vorig jaar lieten veel Nieuw Buiners blijken ook de sluis graag weer terug te zien in het dorp. Nadat de provincie en de gemeente Borger-Odoorn het eens waren geworden over de financiën kon men in de tweede helft van 2009 beginnen met het uitgraven van de sluis en een halve kilometer van het Zuiderdiep.

De sluisdeuren die maandag zijn geplaatst, zijn terug gevonden op de bodem van de sluis. Deze waren nog in een goede staat en konden in de uit 1877 daterende sluis worden terug geplaatst.

Anne Kwant voorzitter Dorpsbelangen Nieuw Buinen is zichtbaar trots dat de sluis bijna weer in ere is hersteld en dat hiermee een lang gekoesterde wens van veel Nieuw Buiners in vervulling is gegaan.
Provincie:
Tag(s):