zaterdag, 19. juni 2010 - 15:21 Update: 08-07-2014 1:04

Sneijder schiet kleurloos Oranje naar zuinige zege

(Elf Voetbal) Het Nederlands elftal heeft ook de tweede groepswedstrijd op het WK gewonnen. Een fout van keeper Eiji Kawashima was genoeg voor een 1-0 overwinning op Japan.

In de eerste 45 minuten kwam Oranje, net als maandag tegen Denemarken, niet in haar spel. De bal ging in een veel te laag tempo rond, er was weinig tot geen creativiteit en ook Japan vond het wel best. Het spel had dan ook veel weg van een onbetekenend potje zomeravondvoetbal.

En ook na rust veranderde het spelbeeld niet veel. Oranje had wel ruim zestig procent van het balbezit, drukte de Japanners richting eigen goal, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Sterker, net voor rust had Japan zelfs de meest venijnige speldenprikken uitgedeeld.

Maar na 53 minuten sloeg Nederland uit het niets toe. Wesley Sneijder kreeg de bal net buiten de zestien voor zijn voeten en haalde genadeloos hard uit. Doelman Eiji Kawashima dook prachtig richtig hoek, maar was daar eerder dan de bal, die nog wel via zijn vuisten in het doel verdween: 1-0.

Net als tegen Denemarken kreeg Eljero Elia speeltijd. Hij verving na 72 minuten Rafael van der Vaart. Ook Ibrahim Afellay mocht nog even meedoen als vervanger van Sneijder. De middenvelder van PSV had even voor tijd zelfs nog een beetje meer glans aan het optreden van Oranje kunnen geven, maar faalde tot tweemaal toe oog-in-oog met Kawashima.

Spetterend was het allemaal wederom niet, maar na twee groepsduels heeft Nederland wel de volle buit te pakken: zes punten. Aanstaande donderdag speelt Oranje haar derde en laatste groepsduel met Kameroen.