vrijdag, 9. april 2010 - 16:12

Sneller contact via Landelijk Telefoonnummer Politie

Venlo

Het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) 0900-8844, maakt sinds begin april voor mobiele bellers gebruik van spraakherkenning. Door het inspreken van een plaatsnaam wordt de mobiele beller voortaan, net als de beller via een vaste lijn, direct doorverbonden naar de juiste politieregio.

Spraakherkenning is in de afgelopen weken gefaseerd ingevoerd. Het inzetten ervan zorgt er voor dat bellers direct na het noemen van de plaatsnaam worden doorverbonden naar de juiste politieregio.

Tot voor kort moest eerst een keuze worden gemaakt tussen een automatisch ‘grote stedenmenu’ of de telefooncentrale van het KLPD. De centralist van het KLPD verbond handmatig door naar een politieregio.

Het grote stedenmenu bood een halfautomatische doorverbinding naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. De invoering van spraakherkenning zorgt ervoor dat alle mobiele bellers dezelfde boodschap en snelle doorverbinding krijgen.

Mobiele bellers
Door invoering van spraakherkenning wordt ingespeeld op het toenemend aantal mobiele bellers. Deze groep (vorig jaar ruim 2,4 miljoen) werd tot voor kort via de telefooncentrale van het KLPD doorgezet. Naar verwachting daalt het aantal hierdoor naar circa 300.000 bellers.

Overigens was het totaal aantal bellers naar 0900-8844 vorig jaar bijna 7,3 miljoen.

Besparing
Naast een snellere afhandeling voor mobiele bellers en een afnemende werkdruk bij de KLPD-telefooncentrale wordt door dit systeem jaarlijks naar verwachting 750.000 euro bespaard op ‘doorklikkosten’.

LTP
Het LTP is sinds 2000 operationeel. Met het nummer 0900-8844 kunnen burgers voor niet spoedeisende zaken met de politie bellen. Net als het alarmnummer 112 is dit telefoonnummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Provincie:
Tag(s):