vrijdag, 16. juli 2010 - 21:33

Snelwegkunst zet Hoogeveen op de kaart

Hoogeveen

De serie van vier kunstwerken langs de uitvalswegen van Hoogeveen is bijna compleet. Langs de A37, bij de afslag Buitenvaart, wordt begin volgende week het laatste beeld van de Velden van Nevel geplaatst. Met dit project wil de gemeente de entrees van Hoogeveen beter markeren en daarmee de stad herkenbaarder maken.

De kunstwerken zijn zo’n tien meter hoog en varieren in breedte tot vijftien meter. Eerder werden de kunstwerken langs de A28 bij de wijken Erflanden en Schoonvelde-Oost opgeleverd. Vorige week werd het derde kunstwerk langs de A28 bij de afslag Fluitenberg geplaatst.

Drie van de vier beelden liggen vlak langs een snelweg. Deze locaties vroegen volgens, de inmiddels overleden, beeldend kunstenaar Rudi van de Wint om beelden die voor weggebruikers ter orientatie kunnen dienen, die bakenfuncties hebben en van enige afstand als herkenningstekens duidelijk zichtbaar zijn. Daarvoor was een visueel sterke vorm nodig die tegelijkertijd helder en eenvoudig is.

Het ene beeld vormt de echo van het andere, maar steeds is er verschil in de vorm en de verlichting bij avond. Voor de locatie, meer centraal in de stad, koos de kunstenaar voor een lange, dunne, gewalste vorm van rood koper dat groen oxideert.
Provincie:
Tag(s):