zaterdag, 16. januari 2010 - 19:18

SP stelt vragen over loze brandalarmen bij UMCG

Groningen

Naar aanleiding van het bericht van zaterdag bij RTV Noord over de vele valse brandalarmen in het UMCG gaat de SP de gemeenteraad vragen stellen. Uit onderzoek van RTV Noord blijkt het dat in 2009 84 keer loos alarm was. Dit jaar is 16 dagen oud en nu al is er 8 keer vals alarm geslagen - dat is om de dag.

Volgens de lokale omroep bestaat er tussen het UMCG en de brandweer Groningen een afspraak dat er in het ziekenhuis 190 keer per jaar – dus 3 tot 4 keer per week – een loos alarm mag zijn, zonder dat de kosten op het UMCG worden verhaald. Normaal gesproken zijn de kosten die de brandweer bij een vals alarm maakt 1.000 euro per keer. Reden van de afspraak tussen het UMCG en de Groningse brandweer zou zijn dat de brandweer loos alarm ziet als een mooie gelegenheid om het gebouw en het terrein van het UMCG te leren kennen.

De SP-fractie is van mening dat brandveiligheid van het ziekenhuis van groot belang is vanwege de patiëntveiligheid, maar ook de veiligheid van medewerkers en de vele bezoekers van het UMCG. Tegelijkertijd zijn wij verbaast over de afspraak met het UMCG dat de brandweer 190 keer per jaar kosteloos mag uitrukken bij een vals alarm, vanwege de onnodige kosten die de brandweer daarvoor maakt. Die kosten worden uiteindelijk gedekt door de belasting die de inwoners van deze stad aan de gemeente betalen.

De SP wil dan ook graag een verklaring van B&W over deze regeling.
Provincie:
Tag(s):