zondag, 30. mei 2010 - 17:19

SP wil campagne rond legitimatieplicht verkiezingen

Den Haag

SP-Kamerlid Ronald van Raak vraagt de regering onmiddellijk een campagne te starten over de legitimatieplicht bij de verkiezingen van 9 juni. Mensen met een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs dat niet meer dan vijf jaar is verlopen kunnen toch hun stem uitbrengen.

Dat heeft de Tweede Kamer besloten nadat bij de gemeenteraadsverkiezingen mensen met een verlopen legitimatiebewijs niet konden stemmen. Op de oproepkaarten voor 9 juni staat echter dat mensen een geldig legitimatiebewijs moeten hebben.

Van Raak: 'Dit heeft geleid tot misverstanden bij vooral oudere kiezers, van wie het paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs is verlopen. Wij krijgen meldingen van mensen die uit frustratie al hun stemkaart doormidden hebben gescheurd. Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering op de oproepkaarten niet even heeft vermeld dat het identiteitsbewijs vijf jaar mag zijn verlopen. De regering moet onmiddellijk een campagne starten om dit misverstand weg te nemen. Desnoods stuurt de overheid iedereen maar een nieuwe oproepkaart.'
Provincie:
Tag(s):