donderdag, 17. juni 2010 - 9:44

Spannende strijd tijdens internationale zonnebootrace

Leeuwarden

De snelste zonneboten ter wereld verzamelen zich op zondag 4 juli in Leeuwarden. Daar klinkt om tien uur ’s ochtends het startschot voor de derde editie van de Dong Energy Frisian Solar Challenge. Een week lang gaan 45 teams van universiteiten, hogescholen, het bedrijfsleven en particulieren de strijd met elkaar aan. De race over 220 kilometer voert langs de elf Friese steden.

De World Cup for Solar Powered Boats belooft weer een groots spektakel te worden. Zo zijn er meer inschrijvingen dan in 2006 en 2008. Naast Nederlandse zonneboten verschijnen teams uit onder andere België, Duitsland, Polen, Brazilië en Amerika aan de start. Ook het niveau ligt hoger. Maandenlang hebben studenten en professionals gewerkt aan de perfecte combinatie van snelheid en betrouwbaarheid. De zonneboten zijn veelal zelf ontworpen en gebouwd, wat heeft geleid tot revolutionaire vondsten op het gebied van zonne-energie. Tijdens proefvaarten werden topsnelheden van ruim 20 km/u behaald.

Er wordt gestreden in drie klassen. De Challenge A (één stuurman) en Challenge B (twee opvarenden) bestaan uit boten met zonnepanelen van de organisatie. De onderlinge verschillen zijn daardoor minimaal. In de Top-klasse brengen de deelnemers eigen zonnecellen mee en is het aan de teams of er één of twee mensen aan boord zitten. De Technische Universiteit Delft, winnaar van de vorige twee edities, is de grote favoriet. ‘Maar het is lang niet zeker of ze opnieuw gaan winnen’, aldus voorzitter Natasja Kesteloo van de wedstrijdorganisatie. ‘Het nieuwe team van de Cedarville University uit Amerika staat hoog aangeschreven. En de nummers twee en drie van 2008 doen ook weer mee. Ze gaan het de TU Delft erg moeilijk maken.’

Ook wordt veel verwacht van het Solar Team Groningen, een debutant in de Top-klasse. Het is een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, het Praedinus Gymnasium en het Noorderpoortcollege. Projectleider Margreet van der Velde: ‘Onze boot zit boordevol innovaties en gaat vliegen over het water dankzij hydrofoils, een soort drijvers. Daardoor is de weerstand minder en de topsnelheid hoger.’

De Dong Energy Frisian Solar Challenge begint zondag 4 juli om 10.00 uur met een proloog in de Leeuwarder Prinsentuin. Daarna volgen vijf dagetappes. Op woensdag wordt er gerust. Het bedrijfsleven komt op deze Energy Valley Solarday op bezoek bij de teams in Bolsward om inspiratie op te doen over duurzame energie. Ook kunnen de deelnemers die dag sleutelen aan de boten. De laatste etappe eindigt zaterdag 10 juli weer in de Prinsentuin.

Op zondag 4 juli is er om 14.00 uur in de Prinsentuin voor de eerste keer een afzonderlijke sprintwedstrijd over 150 meter. De snelste boot krijgt een speciale onderscheiding van prins Assem Bin Nayef van Jordanië. Hij is de voorzitter van de Jordanian Renewable Energy Society, één van de hoofdsponsors. De Dong Energy Frisian Solar Challenge is ook te volgen via www.frisiansolarchallenge.nl.
Provincie:
Tag(s):