zondag, 24. januari 2010 - 18:22

Sparta en ADO zetten winterslaap voort op Kasteel: 0-0

(Elf Voetbal) De winterstop duurde ruim een maand, maar voor Sparta Rotterdam en ADO Den Haag was het niet voldoende. Beide ploegen lieten op Het Kasteel zien waarom ze in de onderste helft van de Eredivisie bivakkeren en speelden in een enorm slechte wedstrijd met 0-0 gelijk.

Sparta en ADO hadden na bijna vijf weken winterpauze lang nodig om weer op gang te komen. Beide ploegen maakten er een uiterst saaie eerste helft van, met veel vervelende, kleine overtredingen en weinig kansen. De beste mogelijkheden waren voor de Hagenaars, die nog het best uit hun winterslaap waren ontwaakt. Karim Soltani zorgde voor het eerste gevaar, maar Sparta-doelman Aleksander Seliga redde.

Daarna was het de beurt aan Kees Luijckx. De van AZ gehuurde middenvelder was de beste man aan Haagse kant en was dicht bij een treffer met een vrije trap (redding Seliga) en een gekruld schot, dat aan de voor hem verkeerde kant van de paal naast vloog. Het eerste echte Rotterdamse gevaar viel pas na 38 minuten te noteren. Erik Falkenburg speelde zich vrij, maar schoot slap in de handen van Robert Zwinkels, die door trainer Raymond Atteveld was verkozen boven Barry Ditewig, die man die voor de winterstop het doel verdedigde.

In deel twee begon Sparta wat beter, maar was de eerste grote kans opnieuw voor ADO. Danny Buijs kwam na een voorzet van Wesley Verhoek echter net tekort om de bal binnen te glijden. Sparta bleef vooral afhankelijk van individuele acties van met name Joshua John. Met een vlammend schot was hij dicht bij de openingstreffer, maar de bal zeilde rakelings over het doel. Edouard Duplan dacht tien minuten later wel de ban te breken, maar zijn knal stuiterde via de onderkant van de lat weer terug het veld in.

In de slotfase had ADO Andres Oper goed kunnen gebruiken, maar de deze week aangetrokken spits ontbrak vanwege een blessure. Richard Knopper, helemaal hersteld van zijn knieblessure, kwam wel binnen de lijnen, maar in zijn eerste minuten van het seizoen kon ook hij geen potten breken. Hoe meer minuten verstreken, hoe slechter de wedstrijd werd. Foutieve passes volgden elkaar in recordtempo op, waardoor het publiek snakte naar het einde. Met het gelijkspel schieten beide ploegen niets op. ADO blijft onderin hangen en wacht al sinds 12 september op een zege, terwijl ook Sparta eerder naar beneden naar boven moet kijken.