woensdag, 10. november 2010 - 17:20

Spinnen, de mooiste dieren die er bestaan!

Leeuwarden

Ze hebben harige poten. Ze laten je schrikken door op onverwachte plaatsen op te duiken. Ze schieten weg in hoekjes waar je ze niet te pakken krijgt. Veel mensen zijn bang voor spinnen, maar waarom eigenlijk? Spinnenangst is typisch een geval van ‘onbekend maakt onbemind’. Daar gaat het Natuurmuseum Fryslân iets aan doen. Vanaf 20 november 2010 is daar de Grote Spinnententoonstelling te zien.

De titel van de tentoonstelling is ‘Spinnen, de mooiste dieren die er bestaan!’. Wie zich verdiept in het leven van de spin ontdekt namelijk dat het fascinerende dieren zijn. Er bestaan veel misverstanden over spinnen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een spin een insect is. Een insect heeft altijd zes pootjes, terwijl een spin er acht heeft. Spinnen worden samen met schorpioenen (die ook acht poten hebben) tot de Spinachtigen gerekend.

Voordat je de tentoonstelling gaat bekijken kun je een test doen: hoe sta jij tegenover spinnen? Maar ook als je bij het zien van een foto van een spin al de rillingen krijgt kun je rustig de tentoonstelling bekijken. De bedoeling is immers om je te laten ervaren dat spinnen de mooiste dieren zijn die er bestaan.

Spinnen in terraria, spinnen op sterk water, foto’s, filmpjes en modellen laten de wereld van de spin zien. Die zit vol verrassingen. Kom kijken hoe wonderlijk mooi een spin in elkaar zit, met acht poten, acht ogen, zes spintepels en twee gifkaken om prooien te verschalken. Ontdek dat de ene spin de andere niet is: in Nederland leven er alleen al 600 verschillende soorten. Wereldwijd gaat het om meer dan 40.000 verschillende spinnen in allerlei maten, vormen en kleuren. En dagelijks worden er nieuwe soorten ontdekt! Ervaar de listige manieren die spinnen gebruiken om prooien te vangen, met of zonder web. Van plakdraden tot boobytraps en van valdeur tot hinderlaag. En hoe maakt een spin eigenlijk een web? Dat blijkt nog een hele klus te zijn waar kleefdraden, spaken, ophangdraden en hulpdraden aan te pas komen.

Al die spinnen vangen enorme hoeveelheden insecten, zodat het leven op aarde een beetje draaglijk blijft, ook voor mensen. In ieder huis leven tientallen spinnen. In spouwmuren, kruipruimtes en achter dakbeschot. Maar ook onder de piano, achter de kast en in de schuur. Ook al zie je ze niet, er is altijd wel een kruisspin, trilspin of gewone huisspin in de buurt.
Een spin vangt zo’n honderd insecten per jaar. Stel je voor dat er geen spinnen waren en al die muggen en vliegen zouden blijven leven! Het is daarom maar goed dat vrouwtjesspinnen eieren leggen waar weer nieuwe spinnen uit komen, maar daarvoor moet er nog wel even gepaard worden. Dat is niet zonder gevaar als je een mannetjesspin bent: hoe benader je een giftig vrouwtje zonder het leven te laten? De tentoonstelling geeft tips.

De spinnen die in Nederland voorkomen zijn niet gevaarlijk, maar in het buitenland zijn er wel een aantal soorten die je maar beter niet tegen kunt komen. Als je door een beet van deze spinnen gif binnenkrijgt kun je het niet altijd navertellen. Sta oog in oog met een zwarte weduwe, een bananenspin of een tarantula.

Ook als spinnen niet je lievelingsdieren zijn, moet je vooral De Grote Spinnententoonstelling komen bekijken. Wie zich erin verdiept, kijkt opeens heel anders tegen deze ‘nachtmerrie op acht pootjes’ aan. En mocht je na alles gezien te hebben nog steeds niet helemaal verlost zijn van spinnenangst, dan weet je tenminste precies waarvoor je bang bent!

‘Spinnen, de mooiste dieren die er bestaan!’ is te zien van 20 november 2010 t/m 28 augustus 2011.
Provincie:
Tag(s):