dinsdag, 13. juli 2010 - 14:09

Stadhuis Amersfoort krijgt zonnepanelen

Amersfoort

Met een zonnepaneelinstallatie op het dak gaat de gemeente voorzien in een deel van haar eigen energiebehoefte. Op 13 juli starten de werkzaamheden om de in totaal 202 zonnepanelen te installeren.

Vanaf 31 juli is via een display in de hal van het stadhuis te volgen wat het actuele vermogen, de dagopbrengst, het totaal opgewekte vermogen en de besparing op CO2-uitstoot van de panelen is.

Plaatsing van deze installatie past bij de ambitie van Amersfoort om in 2030 als stad CO2-neutraal te zijn. De panelen leveren duurzame elektriciteit, die in het gebouw kan worden gebruikt. Hierdoor vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2. Dit project wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht die hiervoor subsidie beschikbaar heeft gesteld.

Op het dak van Stadhuisplein 1, 3 en de Molenstraatvleugel worden in totaal 202 zonnepanelen geplaatst. Een mobiele torenkraan takelt 13 juli alle materialen op het dak. Daar wordt de installatie de komende weken verder opgebouwd. Vanaf 31 juli kunnen bezoekers en personeelsleden via een display in de hal van stadhuisplein 1 volgen welke bijdrage de gemeente op deze manier levert aan het duurzamer maken van onze samenleving.

De energie, die door middel van de zonnepanelen wordt opgewekt is gemiddeld 47.000 kWh per jaar. Dit komt overeen met een jaarlijks energieverbruik van veertien huishoudens en een vermindering van 30.000 kg CO2 uitstoot. Voor het opnemen van deze hoeveelheid CO2 zouden er in deze regio 11.000 bomen één jaar moeten groeien.
Provincie:
Tag(s):