dinsdag, 20. april 2010 - 21:07

Stadsschilder in Assen

Assen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Assen hebben op advies van de gemeentelijke kunstcommissie Joop Striker benoemd tot stadsschilder 2010. Striker is gekozen uit elf kandidaten die zich hadden aangemeld voor de functie van stadsschilder. In de komende maanden presenteert de kunstenaar een aantal werken op zichtbare plekken in de stad.

Striker (1953) woont sinds 1975 in Assen. Hij heeft meegewerkt aan groepstentoonstellingen in Noord-Nederland met als hoogtepunten de Triënnale NN3 in het Groninger Museum, Goed Bekeken in het Drents Museum en de internationaal georiënteerde tentoonstelling Noordkunst in Zuidlaren. In 2009 exposeerde hij met de solotentoonstelling ‘Aantekeningen’ in het Centrum voor Beeldende Kunst. Deze expositie werd verrassend en veelzijdig genoemd. Tegelijkertijd werd de gelijknamige atelierfilm vertoond en werd Frases uitgevoerd, een samenwerkingsverband met vier vocalisten.

Tegenwoordig is Joop Striker werkzaam in drie kleine ateliers, waaronder een lithoatelier met een lithopers in bruikleen van het Drents Museum. Kenmerkend voor zijn recente werk zijn de vertekeningen en speelse accenten die hij gepassioneerd tot stand brengt. Hoewel zijn huidige werk autonoom is, is het voor iedereen herkenbaar.

Naast zijn beeldende werk schrijft Joop Striker ook gedichten. Dit jaar verschijnt o.a de bundel ‘Voorzover’. Joop Striker zal een aantal kunstwerken presenteren op zichtbare plekken in de stad. Ook wil hij het publiek letterlijk betrekken bij zijn kunstprojecten en wil hij gaan samenwerken met scholen, de Asser Historische Vereniging en de nog aan te stellen Stadsmuzikant en Stadsdichter om zijn kunstwerken vorm te geven. In zijn werk wil hij zich laten inspireren door het themajaar Assen Vaar(t)jaar.

De Gemeente Assen stelt om het jaar een stadskunstenaar aan. Dit gebeurt in wisselende disciplines zoals fotografie, dichtkunst, muziek en beeldende kunst. De kunstenaar krijgt als opdracht enkele kunstwerken te maken aan de hand van actuele thema’s over Assen. Doel is de stadskunstenaar een rol te geven bij het profileren van Assen als creatieve en culturele gemeente.
Provincie:
Tag(s):