maandag, 12. april 2010 - 8:46 Update: 08-07-2014 1:04

'Staking in de zuivel bijna onafwendbaar'

Utrecht

Het ziet er naar uit dat er acties komen in de zuivelfabrieken. CNV Vakmensen stelt vandaag de werkgevers in de zuivelindustrie een ultimatum.

Zij moeten vóór 14 april 12.00 uur het eigen eindbod intrekken en akkoord gaan met een reëel voorstel voor een eenjarige cao voor de circa 10.000 medewerkers in de branche. Zo niet, dan volgen er acties in de fabrieken. “En de actiebereidheid is zeer groot”, zo stelt onderhandelaar Leo Bons van CNV Vakmensen vastberaden vast, na de ledenraadplegingen deze week.

Al drie keer onderhandelden Bons en medeonderhandelaar Siward Swart namens CNV Vakmensen met de NZO-delegatie (Nederlandse Zuivel Organisatie). Tijdens de laatste onderhandelingen in maart kwamen de zuivelbazen met een eindbod. “Dat bod leek nergens op. Er zat niet eens een fatsoenlijke inflatiecorrectie in voor de mensen”, stelt Siward Swart. Tijdens drukbezochte ledenraadplegingen werd het geheel dan ook resoluut de prullenbak ingestemd.

In het ultimatum van vanochtend verlangt de bond van de NZO-werkgevers dat zij een cao voor een jaar afsluiten (tot 1/4/2011) met een loonsverhoging van 1,25 procent. Alle medewerkers in de zuivelindustrie moeten voortaan onder de cao voor de zuivelindustrie vallen. In de nieuwe cao moet extra ruimte worden afgesproken voor Wajongers. CNV Vakmensen verlangt tevens een verdere uitwerking van het scholingsplan dat inmiddels is gestart.

Onderhandelaar Leo Bons stelt met nadruk dat de boeren geen last zullen krijgen van de eventuele acties. “Met hen hebben wij immers geen conflict. Wel met de fabrieksbazen. CNV Vakmensen vindt dat de boeren ongehinderd hun melk moeten kunnen afzetten.”
Categorie:
Tag(s):