vrijdag, 23. april 2010 - 23:09

Staking reinigingsdienst op Koninginnedag mag doorgaan

Amsterdam

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat Amsterdamse vuilnismannen tijdens Koninginnedag en de dagen daarna mogen staken. Dit melden verschillende media.

De rechter stelt dat de staking nog niet officieel is aangezegd en gaat er op dit moment van uit ,,dat het niet de bedoeling van de bonden is een algehele staking uit te roepen zonder dat er maatregelen worden getroffen ter beperking van de overlast'', zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag. Een verbod op een algehele staking noemde de rechtbank 'prematuur'.

De vakbonden hebben de gemeente uitgenodigd dit weekend opnieuw te onderhandelen. Maar mochten de bonden en de gemeente er dit weekend niet uitkomen, zullen de leden van AkvaKabo FNV maandagmiddag beslissen of ze daadwerkelijk gaan staken. Als er daadwerkelijk besloten wordt om te gaan staken, gaat de gemeente een nieuw kort geding aanspannen om de staking alsnog te voorkomen.

Mocht de staking van de vuilnismannen, die staken om betere arbeidsvoorwaarden te forceren, toch doorgaan, dan voorzien burgemeester, politie en brandweer grote problemen. De gemeente verwacht dat de vuilnishoop van onder andere Koninginnedag zal leiden tot een verkeersinfarct en veiligheidsrisico's voor de burgers.

Behalve Koninginnedag zullen zullen in de week van 30 april tot 7 mei ook Bevrijdingsdag, een autorally en de eventuele huldiging van Ajax duizenden kilo's vuil opleveren. En dan organiseert Amsterdam op 8, 9 en 10 mei nog de eerste drie etappes van de wielerronde Giro d'Italia. Amsterdam is bang bij een eventuele puinhoop in de stad ook imagoschade op te lopen.
Provincie:
Tag(s):