zondag, 17. januari 2010 - 13:01

Standbeeld “Verbondenheid” warm ingepakt

Vries

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks zondag in meer dan 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie.

Ook in Vries is het standbeeld ”Verbondenheid” uitgedost met sjaal en muts. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Betere isolatie spaart de huurder iedere maand geld, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeenten kunnen hierover afspraken
maken met woningcorporaties.

Het huidige winterweer leidt tot hoge energierekeningen. Vooral de lage inkomens worden daar de dupe van. Investeren in isolatie is een zeer effectieve maatregel om de energierekening te verlagen. Bovendien is energiebesparing een zege voor het klimaat.

Iedereen is afhankelijk van energie en dat moet voor iedereen betaalbaar blijven. Investeren in woningisolatie levert ook direct werk op. Woningisolatie is een sociale maatregel die ook nog eens goed is voor het klimaat. Bij nieuwbouwwoningen is de isolatie tegenwoordig goed geregeld maar in oudere woningen ontbreken dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie.

Internationaal zijn er geen concrete maatregelen afgesproken om klimaatverandering en de gevolgen daarvan aan te pakken. Nationaal wordt er ook veel te weinig haast gemaakt dus moeten we het nu lokaal aanpakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen.

In de gemeente Tynaarlo zijn afspraken over woningisolatie met de woningcorporaties. GroenLinks pleit er voor dat meer huurhuizen goed geïsoleerd worden en in een hoger tempo. Om te beginnen bij de goedkoopste woningen. In de Tweede Kamer heeft GroenLinks voorgesteld dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.
Provincie:
Tag(s):