maandag, 19. april 2010 - 13:06

Start nieuwbouw brandweerkazerne 'Teunis' in hoofdstad

Amsterdam

Woensdag 21 april slaat Caroline van de Wiel, commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland, de eerste paal van de nieuwbouw van kazerne Teunis aan de Vredenhofweg 3 in stadsdeel Westerpark.

De bouw duurt ongeveer een jaar, begin 2011 wordt Teunis in gebruik genomen. Teunis krijgt een nieuw gebouw: het huidige pand aan de Den Brielstraat is een tijdelijk onderkomen.

Stoere uitstraling
De nieuwe brandweerkazerne krijgt een stoere en moderne uitstraling, met betongevelelementen en aluminium kozijnen en deuren, gecombineerd met pure materialen als hout. Er zijn onder andere drie uitrukpoorten, een multifunctionele oefenhal, een krachtsport- en instructieruimte. De tweede etage wordt de woon- en slaapverdieping.

Teunis kent ondanks zijn relatief jonge bestaan een turbulente geschiedenis. De beginletter 'T' kwam van de eerste locatie, een deel van een busgarage aan de Jan Tooropstraat. De brandweermensen sliepen in het hoofdgebouw en moesten sprinten naar de andere kant van het complex, omdat daar de autospuit stond.

Dat was in 1959. In 1965 werd een nieuwe en moderne kazerne betrokken aan het Jan van Schaffelaarplantsoen, pal achter de toegangsweg naar de Coentunnel, die een half jaar later open ging.

Door de uitbreidingsplannen van het stadsdeel Bos en Lommer moest de kazerne in 2005 plaats maken en werd er gezocht naar een nieuwe locatie. Dat ging niet zo voorspoedig; de kazerne verhuisde tijdelijk naar een noodgebouw aan de Den Brielstraat. Inmiddels is het terrein aan de Vredenhofweg gekozen voor een permanente huisvesting.
Provincie:
Tag(s):