maandag, 16. augustus 2010 - 19:25

Storingen door vochtige doekjes in rioolgemalen

Storingsdienstmedewerkers van het waterschap rukken ’s zomers dagelijks uit om problemen in rioolgemalen op te lossen. Deze problemen worden veroorzaakt door extreme aanvoer van vuil.

In de zomermaanden verdubbelt het aantal mensen in Zeeland. Daarnaast spoelen mensen nog steeds dingen door het toilet die niet in het riool thuis horen.

Vochtige toiletdoekjes, tampons en maandverband zijn de grootste boosdoeners. Deze spullen vergaan niet en zorgen voor opstoppingen in de pompen van de rioolgemalen. Medewerkers van het waterschap moeten er soms zelfs t-shirts en slipjes uit peuteren.

Na een periode van droogte zijn de problemen het grootst. Het vuil dat dan in de riolering zit, komt na een flinke regenbui tegelijk de gemalen binnen. Het vuil klit samen en zorgt voor opstoppingen. De storingsdienstmedewerkers moeten ’s zomers alle zeilen bij zetten om de pompen weer draaiende te krijgen. Per week haalt het waterschap zo’n 1000 liter vuil uit de pompen. Ieder persgemaal heeft een reserve pomp, die automatisch ingeschakeld wordt wanneer de an-dere pomp uitvalt. Wanneer beide pompen uitvallen is er kans op overstort. Dit is door het accurate optreden van de medewerkers gelukkig nog niet voorgekomen.

Het probleem doet zich niet alleen in Zeeland voor. Ook andere waterschappen hebben hiermee te maken. Het waterschap wil de problemen graag bij de bron aanpakken en bewoners en toeristen erop wijzen dat zij enkel normaal toiletpapier door het toilet spoelen. Andere zaken horen in de prullenbak thuis. Deze week verspreidt het waterschap een brief onder alle campinghou-ders met het verzoek of zij hun gasten hier op willen wijzen.
Provincie:
Tag(s):