woensdag, 8. september 2010 - 13:23 Update: 08-07-2014 1:02

Stroef Oranje weet Finland van het lijf te houden

Rotterdam

(Elfvoetbal) Nederland heeft zijn eerste thuiswedstrijd in de EK-kwalificatiereeks tegen Finland zoals verwacht mocht worden met een overwinning kunnen afsluiten. In De Kuip won een zeer matig Oranje met 2-1 van Finland.

Het treffen zal coach Bert van Marwijk voldoende stof tot nadenken geven. De verdediging van de vice-wereldkampioen gaf voor een tegenstander van dit kaliber immers veel te veel kansen weg en kon ook in aanvallende zin nauwelijks bekoren.

Oranje opende nog wel sterk en het effect voor de score bleef niet uit. Binnen zestien minuten stond er via twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar een 2-0 tussenstand op het scorebord. Na zeven klokrondes was het voor de eerste keer raak voor de nieuwe spits van Schalke 04.

Uit een kort genomen corner knikte Huntelaar, op aangeven van Wesley Sneijder, zijn twintigste interland doelpunt in 38 duels binnen. Een domme overtreding van Markus Heikkinen op Mark van Bommel leverde Nederland vervolgens een strafschop op. Huntelaar wist wel raad met dit buitenkansje en zorgde voor 2-0.

De Oranje fans die dachten dat daarmee de buit al binnen was en Nederland zou uitlopen naar een grote uitslag kwamen bedrogen uit. Mikael Forssell mocht uit een corner ongedekt de 2-1 inkoppen. Enkele minuten later zag de verdediging van Oranje er wederom slecht uit.

Maarten Stekelenburg voorkwam met assistentie van Gregory van der Wiel dat Finland via Mika Vayrynen op 2-2 kwam. Aan de andere kant was Oranje dichtbij de 3-1 via Rafael van der Vaart, maar sluitpost Otto Fredrikson wist erger voor Suomi te voorkomen.

Een kwalijke zaak was het feit dat de Finnen daarna nogmaals als een mes door de Nederlandse-verdediging sneden. Stekelenburg wist met het been de gelijkmaker via de voet van Forssell te voorkomen.

Een zwak aavallend eerste deel van de tweede helft dwong Van Marwijk tot een wissel. Van der Vaart verliet zichtbaar teleurgesteld het veld. Eljero Elia was zijn vervanger. Een positieve ontwikkeling in het spel van Oranje bracht het niet teweeg. Nederland besloot daarom in de slotfase het verdedigen van de 2-1 te preferen boven het maken van een derde treffer. Dit lukte zonder al te veel problemen.

Zweden, de grootste concurrent van Nederland, wist het duel tegen San Marino simpel met 6-0 te winnen. Wel verloren de Zweden Olaf Mellberg met een directe rode kaart. De verdediger mist hierdoor half oktober de wedstrijd tegen Oranje in de Amsterdam ArenA. Hongarije, dat vrijdag in Zweden met 2-0 verloor, liet zich niet verrassen door Moldavië en pakte in Boedapest met 2-1 de volle buit.