maandag, 1. februari 2010 - 9:14

Studenten bezetten universiteit

Utrecht

Uit protest tegen de voorgenomen kabinetsplannen om te bezuinigen op het onderwijs, hebben tientallen Utrechtse studenten het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht bezet. Dit melden verschillende media.

De bezetting begon vanochtend rond 07.15 uur. De deuren werden gebarricadeerd met stoelen en tafels. De studenten houden het pand bezet, er kan niemand naar binnen.

Op spandoeken die zijn opgehangen op de pui van het gebouw staan leuzen als 'Bezet' en 'Red de basisbeurs'.

De studenten protesteren hiermee tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en de mogelijke afschaffing van de basisbeurs.
Ook zijn ze boos omdat het universiteitsblad niet meer op papier verschijnt.

De studenten eisen dat het universiteitsbestuur afstand neemt van wat de VSNU, de koepelorganisatie voor universiteiten, vorige week heeft gezegd, zo schrijft de NOS. De VSNU én de HBO Raad maakten toen bekend dat ze openstaan voor veranderingen van het stelsel van studiefinanciering.

De studenten zijn bang dat straks de studiefinanciering wordt afgeschaft en daarvoor in de plaats alles geleend moet worden. De studenten denken dat universitair onderwijs dan niet meer voor iedereen toegankelijk is en willen dat de universiteiten opkomen voor hun belangen.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) steunt de acties.

Ook in Amsterdam en Nijmegen worden acties gehouden. Studenten hebben er collegezalen bezet. Ze benadrukken dat hun acties een ludiek karakter hebben.
Provincie:
Tag(s):