zondag, 23. mei 2010 - 13:12

Studenten willen centrum links of paars kabinet en Job Cohen als premier

Den Haag

PvdA lijsttrekker Job Cohen wordt door 40% van de HBO- en WO studenten gezien als de ideale nieuwe premier van Nederland. Als het aan studenten ligt, krijgt Nederland na de verkiezingen een paars of centrum links kabinet. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 500 HBO- en WO studenten van studentenuitzendbureau Studentalent deze week.

PvdA, D66 en Groen Links samen of ‘paars’ zijn, volgens de ondervraagden, goed voor 45% van de stemmen. Met nog drie weken te gaan moet één derde van de studenten (30%) hun keus nog bepalen.

Om beslagen ten ijs te komen tijdens de verkiezingen oriënteren studenten zich via diverse bronnen zoals internet (76%), televisie (71%), familie/vrienden (67%) en kranten (61%). Social media, zoals Twitter, wordt nauwelijks gebruikt als oriëntatiebron (5%). 65% van de studenten gebruikt een online stemwijzer, 90% neemt de uitkomsten daarvan mee bij de uiteindelijke keuze.

Op de vraag wie de ideale premier van Nederland is, scoort Job Cohen met 40% hoog. Daarna volgen Femke Halsema (17%), Alexander Pechtold (12%) en Mark Rutte (11%). Slechts 6% ziet in Jan Peter Balkenende de ideale minister president. PVV leider Geert Wilders speelt geen enkele rol van betekenis als het aan studenten ligt.

Slechts 2% stemt op de PVV en ziet in Wilders een premier. De ondervraagden letten bij een toekomstige premier vooral op de ‘politieke boodschap’ die hij/zij heeft (43%) en ‘duidelijkheid’ (17%). ‘Authenticiteit’ en ‘charisma’, (beide 10%) zijn ook waarderingspunten waarop wordt gelet.

Grote veranderingen studiefinanciering
Veel studenten verwachten dat in de komende kabinetsperiode de studiefinanciering flink op de schop gaat en soberder wordt (41%). Eén vijfde verwacht na de studie een forse studieschuld te hebben.

Hetzelfde aantal denkt ook dat hoger onderwijs op termijn onbetaalbaar wordt waardoor extra gewerkt zal moeten worden ook tijdens de studie. Een meerderheid van de studenten is voorstander van een AOW voorziening vanaf 67 jaar (58%) en wil de hypotheekrenteaftrek behouden (64%).

Angelique Steen, algemeen directeur van Studentalent merkt dagelijks dat de nieuwe lichting de politiek op de voet volgt: “De laatste jaren hebben studenten regelmatig geprotesteerd voor beter onderwijs. Dat zullen ze nu gaan doen voor het behoud van de basisbeurs. 87% van de studenten verkiest deze vorm van studiefinanciering boven een sociaal leenstelsel maar verwacht ook dat er fors zal worden bezuinigd.

Van de HBO- en WO studenten werkt tegenwoordig 90%. Studenten doen dat omdat ze nieuwe dingen willen leren maar ook om maandelijks rond te komen. Ik verwacht dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Niemand wil na zijn studie met een torenhoge studieschuld achterblijven.”

Uitslag peiling onder HBO- WO studenten:
PvdA 16%
D66 15%
Groen Links 14%
VVD 14%
CDA 3%
SP 3%
PVV 2%
Christen Unie 2%
Partij voor de Dieren 1%
Weet niet 30%
Provincie:
Tag(s):