vrijdag, 21. mei 2010 - 23:34

Studentendemonstratie : Handen af van studiebeurs!

Amsterdam

In Amsterdam hebben vrijdag een paar duizend jongeren gedemonstreerd tegen de mogelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten protesteerden vooral tegen de afschaffing van de basisbeurs.

De betoging begon om 14.30 uur op het Museumplein, waarbij ook politici als demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) aanwezig waren. Voorafgaand aan de demonstratie hielden enkele honderden studenten een protestmars van de Dam naar het Museumplein.

De studenten zijn boos op partijen als de PvdA, de VVD en D'66. Deze partijen hebben te kennen gegeven dat zij de basisbeurs willen omzetten in een leenstelsel. Dan zouden studenten in de toekomst tegen soepele voorwaarden geld kunnen lenen om hun studie te betalen. Maar veel studenten vrezen dat studeren daardoor voor velen onbetaalbaar wordt, terwijl door bezuinigingen de kwaliteit van het hoger onderwijs verder onder druk komt te staan.

Het CDA laat wat betreft de studiefinanciering een ander geluid horen. De partij wil de basisbeurs behouden en de rekening van de crisis niet bij de studenten neerleggen. Staatssecretaris van Bijsterveldt en Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk lanceerden woensdag de website handenafvanstufi.nl. In het NRC liet van Bijsterveldt vrijdag weten dat 'we alle talenten hard nodig hebben en dat de basisbeurs een belangrijk middel is om jongeren in staat te stellen om te gaan studeren.'

De organisatie van de demonstratie was in handen van de Studentenvakbond LSVb en radiostation Wild FM.
Provincie:
Tag(s):