donderdag, 7. januari 2010 - 16:56

Succesvolle proef met zand als alternatief voor zout

Ede

De zoutvoorraad begint op te raken. In Ede is nog genoeg zout voor een aantal strooibeurten. Daarom is een proef gedaan met zand strooien in plaats van met zout. Het resultaat is goed. Mocht het zout dus echt opraken, dan wordt overgeschakeld op zand.

Enige nadeel is dat het zand de gladheid wegneemt, maar dat het ijs en de sneeuw er niet van smelten. Bij het gebruik van zout is dit wel het geval. Toch lijkt dit een goed alternatief om de wegen begaanbaar te houden.

De Afvalcombinatie (ACV) voert de gladheidbestrijding uit voor de gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Renkum. De leverancier die de ACV van zout voorziet is door de voorraad heen en kan de ACV niet genoeg bevoorraden. Ook in de andere gemeenten speelt dus het komende tekort aan zout. Dit probleem is te wijten aan het aanhoudende winterweer waardoor steeds opnieuw gestrooid moet worden.

Bij het overschakelen naar zand blijven de hoofdwegen, de busroutes en de fietsroutes prioriteit houden. Dit betekent dat vooral daar gestrooid zal worden, net zoals nu met zout gebeurt. Een overzicht van te strooien routes is te vinden op

http://www.ede.nl/natuur/milieu/gladheidsbestrijding/
Provincie:
Tag(s):