maandag, 26. april 2010 - 21:10

Taalwerkplaats Drenthe wint Lies van Urk stimuleringsprijs Emancipatie

Emmen

Initiatiefnemers van de stichting Taalwerkplaats Drenthe hebben maandagmiddag de Lies van Urk stimuleringsprijs Emancipatie in ontvangst genomen van De Emmer wethouder Mariet Thalens-Kolker. Deze stichting biedt in een besloten en veilige omgeving de mogelijkheid te werken aan eigen taalen uitdrukkingsvaardigheden via geschreven en gesproken taal. Daarnaast organiseren zij activiteiten waarbij verschillende culturen in de regio worden uitgenodigd met elkaar kennis te maken.

Voor de jury was het een moeilijke keuze om een winnaar uit de vier genomineerden te kiezen. De jury vond stichting Taalwerkplaats Emmen het meest vernieuwend. Ook waren zij enthousiast over het feit dat de stichting samenwerkt met allerlei culturele organisaties, waardoor het plan breed gedragen wordt. Daarnaast kwam de stichting met concrete plannen over wat zij willen doen met de gewonnen prijs. Hiermee willen zij activiteiten organiseren waarbij dichters, schrijvers, zangers en beeldend kunstenaars, zowel jong als oud en zowel autochtoon als allochtoon worden uitgenodigd hun kunsten te vertonen.

Overige genomineerden waren Werkgroep 8 maart, Lies Dijck en Stichting Paardrijden Gehandicapten Emmen. Stuk voor stuk zetten ze zich allemaal in voor emancipatie in de breedste zin van het woord.

Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder van de gemeente Emmen. In haar werk en op persoonlijke titel was zij een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld. De Lies van Urk prijs is een stimuleringsprijs voor emancipatie, maar richt zich niet alleen op vrouwen. Maar op participatie in het algemeen, dus ook op ouderen, gehandicapten en allochtonen.
Provincie:
Tag(s):