maandag, 29. maart 2010 - 23:03

Te veel paniek gezaaid rond Mexicaanse griep

Amsterdam

De Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie van 47 landen, stelt dat overheidsinstellingen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te veel paniek hebben gezaaid over de Mexicaanse griep.

Dit schrijft de Britse parlementariër Flynn voor de Raad van Europa in een ontwerp-rapport, zo melden verschillende media vandaag.
Het rapport lekte uit naar de Britse pers. In het rapport staat te lezen dat het gevaar schromelijk is overdreven, zo schrijft RTL Nieuws. In Engeland bijvoorbeeld werden 65.000 doden voorspeld. Het werden er 360.

De Raad denkt dat de lobby van medicijnenfabrikanten erachter zat, en noemt dat een slechte zaak. Want als er straks een keer écht gevaar dreigt, wordt dat misschien niet meer geloofd.

Het eerste deel van het onderzoek werd in januari gehouden. Het tweede deel, waarbij ook enkele experts zullen getuigen, is morgen in Parijs. Daar zal de Poolse minister van Volksgezondheid de vraag krijgen waarom zij voor haar land geen H1N1-vaccins heeft aangeschaft. Eind april zullen de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn.

De aanpak van de Mexicaanse griep is ook in Nederland onderwerp van onderzoek. In opdracht van minister Klink van Volksgezondheid is een onafhankelijk onderzoek gaande. De aandacht gaat uit naar zowel de bestuurlijke kant van de zaak als het verloop van de campagne. Het onderzoek moet eind van dit jaar klaar zijn.
Provincie:
Tag(s):