maandag, 8. februari 2010 - 20:52

Technasium onderzoekt rugklachten bij Hoomark

Hoogeveen

Leerlingen van het technasium van het Roelof van Echten College hebben het productieproces van cadeaupapier bij Hoomark onder de loep genomen. Werknemers daar klagen vaak over rug- en nekklachten. In hun gloednieuwe werkplaats presenteerden de scholieren op maandag 8 februari hun oplossingen aan een afvaardiging van het bedrijf.

Als het cadeaupapier van de lopende band komt, moet het ingepakt worden in dozen die achter de werknemers staan opgesteld. Daarbij maken ze veelvuldig een draaiende beweging met veel nek- en rugklachten tot gevolg. Aan de technasium leerlingen de vraag met een oplossing te komen.

Daarop hebben de leerlingen zeven weken lang de casus geanalyseerd, gebrainstormd over mogelijke oplossingen en tekeningen gemaakt. De scholieren kwamen met veel creatieve middelen van grijparmen tot karretjes met motoren en draaiende stoelen. Uiteindelijk werden de ideeën vertaald naar verschillende prototypes, die de leerlingen presenteerden aan Hoomark.

Het technasium is een onderwijsstroom voor havo/vwo-leerlingen op het Roelof van Echten College. Scholieren met interesse voor bèta en techniek worden in staat gesteld hun talent op dit gebied verder te ontwikkelen.

Centraal daarbij staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Vanaf de brugklas gaan leerlingen zelfstandig en in groepjes onderzoek doen. Ze werken aan vraagstukken die aangedragen worden door bedrijven uit de regio. Zo ontwierpen de scholieren onlangs een hangplek voor de wijk Erflanden in Hoogeveen, in opdracht van de gemeente. De analyse van het productieproces bij Hoomark was hun tweede opdracht.

Onlangs opende het Roelof van Echten College een officiële werkplaats voor het technasium. Hier brengen de leerlingen veel tijd door om onderzoek te doen naar fysische, biologische en chemische processen. Ze beschikken over vergaderruimte en werken aan hun ontwerpvaardigheden door de aanwezigheid van moderne apparatuur. Jo Janssen overhandigde tijdens de opening namens de NAM een doos vol gereedschap: een accuboor, een decoupeerzaag, een slijpmachine en een gewonen boor kon aan de werkplaats worden toegevoegd.
Provincie:
Tag(s):