vrijdag, 5. februari 2010 - 19:04

Terugplaatsen kap standerdmolen Den Evert

Someren

Op dinsdag 9 februari a.s. wordt, indien de weersomstandigheden het toe laten, de kap van standerdmolen Den Evert weer teruggeplaatst.

De kap is in september 2009 van het onderstel gehesen omdat het onderstel van de molen gerestaureerd moest worden. De eikenhouten standerd was in de kern flink aangetast. De constructieve functie is nu overgenomen door een stalen buis die in de uitgeholde standerd is verlijmd.

De op deze, voor Nederland unieke, wijze gerestaureerde standerd is na het opbouwen van het onderstel nauwelijks te onderscheiden van een volledig houten standerd.

Het opbouwen is over twee dagen verdeeld. Op de eerste dag wordt met een vrachtwagen met een zware kraan en een graafmachine het complete onderstel opgebouwd. De dag erna wordt de molenkap inclusief de wieken in een keer teruggeplaatst. Hierna wordt de staartbalk en de trap weer teruggeplaatst.

In de weken hierna wordt de molen van binnen opnieuw opgebouwd. De molenstenen worden teruggelegd, de steenkuip wordt teruggeplaatst e.d. Daarna is de molen weer maalvaardig.
Provincie:
Tag(s):