dinsdag, 5. januari 2010 - 14:34

Tien jaar gevangenisstraf voor moord Soest

Utrecht

Een 35-jarige man uit Soest die op 30 augustus 2009 zijn vrouw met vele messteken om het leven bracht, is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte de man schuldig aan moord.

De man stak zijn vrouw na een ruzie in bed met 45 messteken dood en vertrok daarna met zijn kinderen naar Amsterdam, waar hij zich bij de politie meldde. De rechtbank noemde de daad van de man ,,weerzinwekkend.’’

,,Voor de nabestaanden, in het bijzonder de kinderen van het slachtoffer en verdachte, zal het zwaar zijn om met het verlies van hun moeder te moeten leven. Het maakt het voor hen extra moeilijk, omdat hun vader dit verlies heeft veroorzaakt. Aangezien verdachte en het slachtoffer familie van elkaar zijn, heeft verdachte met zijn handelen alle leden van de familie onherstelbaar groot leed aangedaan en zij zullen de psychische schade nog lang, mogelijk de rest van hun leven, ervaren’’, aldus de rechtbank.

De officier van justitie had 15 jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank legde een lagere straf op, omdat niet is komen vast te staan dat de man zich uren of langer heeft bezonnen op zijn voorgenomen daad. De eis van de officier van justitie deed volgens de rechtbank daarnaast onvoldoende recht aan het gegeven dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht en niet eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld.

De rechtbank oordeelde dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen moet de man als zwakbegaafd worden beschouwd en heeft hij een gebrekkige identiteitsontwikkeling en een paranoïde gedachtegang: hij dacht dat zijn vrouw vreemd ging. Ook gebruikte hij zeer veel cocaïne, maar dat kon niet tot vermindering van de toerekeningsvatbaarheid leiden, omdat het gebruik van cocaïne de eigen keuze van de man was.
Provincie:
Tag(s):