woensdag, 3. februari 2010 - 13:50

Tiener nam Franse granaat achterop fiets mee naar huis

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dinsdag in het Noord-Hollandse Burgerbrug een Franse mortiergranaat opgeruimd. Een 13-jarige jongen uit die plaats had de granaat afgelopen weekend gevonden en achterop zijn fiets mee naar huis genomen.

De granaat bleek een 81mm Franse mortiergranaat. Deze granaat komt waarschijnlijk uit opgespoten zand dat voor de Franse kust is gewonnen. De EOD heeft de granaat ter plaatse vernietigd.

Waarschuwing
Het gebeurt vaker dat mensen granaten uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Volgens de EOD moet bij dergelijke vondsten direct de politie worden gewaarschuwd. De verkenners van de politie maken vervolgens een eerste inschatting van het type en de toestand van het explosief. Daarna wordt de EOD ingeschakeld.

Niet aanraken
Voor alle gevonden explosieven geldt dat deze in hun huidige staat in de grond moeten blijven liggen en niet aangeraakt of vervoerd mogen worden. De EOD zet dagelijks gemiddeld 3 tot 4 ploegen van 2 tot 3 personen in Nederland in voor het onschadelijk maken van explosieven.
Provincie:
Tag(s):