dinsdag, 2. maart 2010 - 21:13

Tientallen ideeën voor invulling commandantswoning

Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork buigt zich deze week over tientallen ideeën die door kunstenaars, wetenschappers en vormgevers zijn ingeleverd voor de invulling van de commmandantwoning op het terrein van Kamp Westerbork. Het aantal inzendingen heeft de organisatie van de nieuwe culturele prijzen van Drenthe blij verrast. Vooral de laatste dagen zijn er nog veel plannen ingestuurd, soms voorzien van maquettes, boekwerkjes en tekeningen.

De groenwitte villa van kampcommandant Gemmeker, even buiten het kampterrein, staat symbool voor de naziterreur. Het is één van de weinig overgebleven resten van Kamp Westerbork. Het is een rijksmonument. Vanwege de staat van het huis is een inrichting als tentoonstellingsruimte niet voor de hand liggend. De directie van het Herinneringscentrum is op zoek naar andere invullingen van het huis die recht doen aan de geschiedenis van Kamp en bezoekers helpen herinneren.

De verrassende nieuwe functies die uit het hele land zijn ingebracht worden nu door medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op originaliteit en haalbaarheid getoetst. De realiseerbare projecten worden voorgelegd aan een landelijke jury die uiteindelijk één voorstel mag belonen met de Innovatieprijs Cultuur. Het plan kan dan in 2010 of 2011 worden uitgevoerd. De Innovatieprijs Cultuur wordt evenals de Talentprijs en de Aanmoedigingsprijs op 24 maart uitgereikt tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe.

Boom Uitgevers, Hanzehogeschool Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben zich als hoofdsponsors verbonden aan de nieuwe culturele prijzen van Drenthe. Met het sponsorschap benadrukken zij hun betrokkenheid bij kunst en cultuur in Drenthe.

De genomineerden voor zowel de Innovatieprijs, Talentprijs als Aanmoedigingsprijs worden voorgelegd aan een landelijke jury die halverwege maart bijeenkomt. Bekende namen in de kunst en cultuurwereld als Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation, Jurienne Ossewold, lector media/interactie & narratie, Hans Haerkens, VNO/NCW, Henk Scholten, directeur Theater Instituut Nederland beoordelen onder leiding van Sicko Heldoorn, burgemeester van de gemeente Assen, de voordrachten.
Het Kunst en Cultuur Gala en de Culturele Prijzen van Drenthe zijn een initiatief van Biblionet Drenthe, CBK Drenthe, Kunst & Cultuur Drenthe, RTV Drenthe, schouwburg Ogterop, theater De Kolk, theater De Muzeval en theater De Tamboer. De organisatie van het Gala ligt in handen van Kunst & Cultuur Drenthe.
Provincie:
Tag(s):