zondag, 7. februari 2010 - 16:28

TNO test op A270 om spookfiles te voorkomen

Eindhoven

Vandaag is TNO gestart met een onderzoek naar het ontstaan en voorkomen van zogeheten 'spookfiles'. Met behulp van vrijwillige testrijders werd met ingebouwde apparatuur over de afgesloten A270 tussen Helmond en Eindhoven gereden en het ontstaan van deze spookfiles nagebootst.

Vandaag was nog niet de echte test, maar een proef om de opzet van de praktijktest te bekijken. Daarvoor werden vandaag getest met 20 voertuigen. De werkelijke test is een uniek experiment, waarbij in totaal 100 auto’s de weg op gaan. Op een rijstrook zullen 50 auto’s met technologie voor coöperatief rijden uitgerust zijn op de andere 50 auto’s zonder deze technologie. Vooraan deze banen laat men een auto rijden die zodanig gedrag vertoont dat normaal een spookfile opwekt. Wat men wil gaan aantonen is dat het effect op de baan met coöperatieve auto’s qua file minimaal is. Dit om dus om aan te tonen dat spookfiles voorkomen kunnen worden.

Files zijn een groot maatschappelijk probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Eén van de mogelijke manieren om het aantal files en daaraan gerelateerd het aantal ongevallen, te verminderen is door voertuigen met elkaar te laten communiceren: coöperatief rijden. Dit kan een betere doorstroming en een hogere veiligheid bewerkstelligen. Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan door middel van simulaties waarin de positieve effecten van coöperatief rijden zijn aangetoond. Er zijn echter nog nauwelijks praktijkstudies op grote schaal om deze effecten aan te tonen. Meer informatie over de proef is te vinden op A270demo.nl
Provincie:
Tag(s):