vrijdag, 19. februari 2010 - 20:16

Toeristische investeringsregeling bereikt limiet

Regio

De verruiming van de regeling Toerisme Natuurlijk! Drenthe 2008-2010 (STINAT) oktober vorig jaar heeft een hausse aan aanvragen opgeleverd. Door de verruiming kunnen ondernemers in de toeristisch recreatieve sector meer worden ondersteund en kunnen grotere investeringen voor het toeristisch recreatieve product Drenthe worden gestimuleerd. Vanwege uitputting van de in totaal beschikbare 7,5 miljoen euro wordt de regeling voorlopig stilgezet.

Rein Munniksma, gedeputeerde voor recreatie en toerisme in Drenthe, is verrast en ook zeer verheugd over de grote investeringskracht in de Drentse toeristische sector. “Dit is boven verwachting. Medio 2009 bleek het gemiddelde verstrekte subsidiebedrag rond de 40.000 euro te liggen. Na de aanpassing van de regeling ligt dit gemiddelde op ruim 118.000 euro per aanvraag. Een mooi resultaat, zeker in deze tijden van economisch zwaar weer. Het doet me goed om te merken dat de ondernemers in Drenthe nog volop willen investeren en op die manier bijdragen aan het toeristisch product Drenthe. Keerzijde is dat ondernemers ook teleurgesteld kunnen worden, omdat niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden.”

Door het enorme succes is de provincie genoodzaakt om de regeling voorlopig stil te zetten. Het subsidieplafond voor 2009 van 3,6 miljoen euro is al ruim overtekend. De aanvragen voor 2010 overstijgen naar verwachting na krap twee maanden openstelling het beschikbare budget van 3,5 miljoen euro.

De regeling heeft in totaal in 2008 en 2009 zo’n 60 miljoen aan investeringen in de sector uitgelokt. Dit betreft vooral investeringen in economische kwaliteitsverbeteringen op het bedrijf en investeringen in duurzaamheid en energiebesparende maatregelen. “Met dit soort investeringen profiteert de rest van het Midden- en Kleinbedrijf ook mee,” aldus Munniksma. Vooraf was de verwachting dat met de regeling zo’n 45 miljoen aan investeringen in de sector met zich mee zou brengen.
Provincie:
Tag(s):