vrijdag, 16. april 2010 - 21:55

Tot 30 jaar geëist tegen verdachten in zaak riool- en kofferbakmoord

Lelystad

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad heeft vandaag tot dertig jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachten van de moord op René Karamatali en Bryan Stein.

De officier acht bewezen dat de zeven verdachten, allen afkomstig uit Amsterdam, zijn betrokken bij één of beide moorden.

Het lichaam van de 29-jarige Almeerder Karamatali werd in november 2008 gevonden in een riool in Almere. Het lichaam van de 49-jarige Amsterdammer Stein werd in december 2008 gevonden in de kofferbak van zijn auto in Nieuw-Vennep.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de 37-jarige verdachte D.W. beide slachtoffers twee dagen na elkaar, in oktober 2008, van dichtbij met een vuurwapen heeft doodgeschoten. Hij zou hebben gehandeld in opdracht van de 48-jarige D.J. die door beide slachtoffers werd afgeperst. Nadat J. tevergeefs anderen voor grote sommen geld had gevraagd de moorden uit te voeren, heeft W. het uiteindelijk gedaan.

Tegen W. en J. beiden zijn gevangenisstraffen van 30 jaar geëist. De officier heeft deze hoge eisen gesteld mede vanwege de koelbloedige manier waarop de moorden zijn beraamd en uitgevoerd. Ook de respectloze manier waarop de lichamen zijn weggemaakt, heeft een rol gespeeld in de hoogte van de strafeisen.

Volgens het OM had de enige vrouwelijke verdachte, de 43-jarige M. v.d. L., ten tijde van de moorden een relatie met W. en was zij zeer goed bevriend met J. Tegen haar is twintig jaar gevangenisstraf geëist.
Met z’n drieën beraamden ze het plan Stein en Karamatali te vermoorden en kochten ze ter uitvoering van hun voornemen een vuurwapen, zo stelde de officier in het requisitoir.

Van de andere verdachten acht de officier van justitie bewezen dat ze hebben meegeholpen een of beide lichamen van de slachtoffers weg te maken en alle sporen van de moorden te wissen. Tegen hen werden gevangenisstraffen geëist oplopend van één tot vier jaar.
Provincie:
Tag(s):