zaterdag, 3. juli 2010 - 10:17

Tour de France gestart in Rotterdam

Rotterdam

Zaterdag hebben honderdduizenden bezoekers de start van de Tour de France in Rotterdam bezocht. De stad is dit weekend het centrum van de wielersport.

De start van de Tour de France Rotterdam 2010 vind zondag plaats. Dit is tevens de eerste etappe met de finish in Brussel. De officiële start van deze Tour zal zich op de Erasmusbrug gaan afspelen. Naar verwachting zullen daar zo'n 1 miljoen mensen op afkomen. De politie raadt iedereen aan niet met de auto de stad in te gaan. Veel wegen zijn in verband met de tourstart afgesloten.

Zaterdag 3 juli werd de proloog, de individuele tijdrit, gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara. De Zwitser reed de tijdrit van bijna negen kilometer in tien minuten rond. Hij vertrekt zondagmorgen als klassementsleider in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk naar eindpunt Brussel. De Duitser Tony Martin werd tweede op tien seconden, de Brit David Millar derde. De beste Nederlander was Niki Terpstra op plek 16.

Na de parade van de reclamekaravaan om 14:00 en de training van de renners start de proloog om 16.15 uur op het Zuidplein. Daarna gaat hij langs de Maashaven en Rijnhaven, over de Erasmusbrug, de Boompjes en de Willemsbrug, en dan weer terug langs de Rijnhaven en de Maashaven naar Ahoy. De Spanjaard Iban Munoz mag als eerste te vertrekken. De winnaar van vorig jaar Alberto Contador vertrekt traditiegetrouw als laatste om 19.32 uur.

Zondag gaat de eerste etappe van Rotterdam richting Voorne-Putten en Goeree, en vervolgens door Zeeland naar Belgie. De finish is in Brussel.
Provincie:
Tag(s):