zondag, 14. november 2010 - 13:10

Treinverbinding Hengelo en Bad Bentheim vanaf 12 december

Zwolle

Forenzen, scholieren en bezoekers in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland krijgen vanaf 12 december 2010 een rechtstreekse verbinding tussen Hengelo en Bad Bentheim. Dit hebben de provincie Overijssel, Regio Twente en LNVG Niedersachsen - verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Overijssel en Duitsland - gezamenlijk besloten.

Het Nederlandse openbaar vervoerbedrijf Syntus en het Duitse openbaar vervoersbedrijf Bentheimer Eisenbahn gaan de nieuwe en unieke regionale treinverbinding tussen Hengelo en Bad Bentheim namens de provincie, Regio en Niedersachsen uitvoeren.

De trein rijdt in eerste instantie voor een proefperiode van drie jaar. Tijdens deze proefperiode wordt gekeken of er voldoende reizigers zijn om de treindienst ook op lange termijn rendabel te kunnen exploiteren.

In nauwe samenwerking met alle betrokken partners is een dienstregeling opgesteld waardoor er doordeweeks elk uur tussen 06.30 uur en 20.30 uur een trein zal rijden. Ook in het weekend rijdt de trein. Op zaterdag start de eerste rit dan om 07.30 uur (zaterdag) en op zondag vertrekt de eerste rit om 08.30 uur.

Doordat de trein niet stopt in Hengelo-oost is het mogelijk aansluitingen te kunnen bieden op aansluitend openbaar vervoer in Neder;and en Duitsland. Reizigers kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks overstappen op de busverbindingen van Syntus en de Bentheimer Eisenbahn, maar ook op de Westfalenbahn die vanuit Bad bentheim naar Osnabrück en Bielefeld rijdt.

Op het traject zal de kenmerkende DM90 trein ("De Buffel") van Syntus worden ingezet, die plaats biedt aan ruim 110 passagiers en die tevens voldoende ruimte heeft om ca. 6 fietsen te herbergen. Op de trein is een conducteur aanwezig waar reizigers terecht kunnen voor treinkaartjes en vragen over aansluiting, de dienstregeling en bezienswaardigheden in de regio.

Kaarten op dit traject zijn vooralsnog alleen tegen contante betaling verkrijgbaar in de trein bij de conducteur. De prijzen variëren tussen de €4,50 (enkele reis Hengelo - Bad Bentheim) en € 1.080,- (jaartrajectkaart Hengelo - Bad Bentheim).

Tevens zullen er speciale tickets verkrijgbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het Syntus Superticket (€12,-) en een speciaal fietsticket (€1,-). De prijzen zijn een afgeleide van een gemiddelde prijs die is gebaseerd op het Nederlandse en Duitse tariefstelsel.

De treinverbinding wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de Regio Twente, Provincie Overijssel, Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, gemeenten Oldenzaal, Hengelo, Bad Bentheim, Nordhorn en Graftschaf Bentheim. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio.
Provincie:
Tag(s):