maandag, 31. mei 2010 - 20:42

Twee Nederlandse opvarenden Gaza-schepen terecht

Den Haag

De twee Nederlandse opvarenden die zich aan boord bevonden van schepen met humanitaire goederen op weg naar Gaza zijn ongedeerd en verkeren in goede gezondheid. Dit heeft Israëlische ambassade in Den Haag laten weten na vragen van minister Verhagen.

De twee Nederlanders zijn door Israël in voorlopige hechtenis genomen en bevinden zich in Be’er Sheva in het zuiden van Israël. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Israëlische autoriteiten op aangedrongen de 2 zo snel mogelijk te kunnen bezoeken.

De twee Nederlanders bevonden zich op de schepen in een konvooi met actievoerders en hulpgoederen voor Gaza. Bij de onderschepping zijn een nog onbekend aantal dodelijke slachtoffers en vele gewonden gevallen.

Minister Verhagen heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenissen. Hij heeft vandaag in een gesprek met de Israëlische ambassadeur in Den Haag aangedrongen op een grondig en volledig onderzoek naar de gebeurtenissen om uit te wijzen of er buitensporig geweld is gebruikt.


ME inzet voor manifestatie Den Haag

De manifestatie maandagavond vanaf 17.30 uur nabij het Buitenhof en voor het gebouw van de Israëlische ambassade in Den Haag is in goede orde verlopen. Dit laat een woordvoerder van de politie weten. Grootschalige ordeverstoringen deden zich niet voor. Wel moest de Mobiele Eenheid enkele keren optreden om te voorkomen dat de ruim zevenhonderd demonstranten zich opdringerig richting het ambassadegebouw bewogen.

De aanwezige Mobiele Eenheid wist dat te voorkomen en schermde het ambassadegebouw aan het Buitenhof af en moest enkele keren geweld gebruiken om de opdringerige demonstranten in toom te houden. Om 19.00 uur was de manifestatie afgelopen en verplaatste een groep van circa 200 personen zich richting de Kalvermarkt en het Plein. Daar werd het het laatste deel van de demonstratie na circa een half uur ontbonden. Er werden geen aanhoudingen verricht.
Provincie:
Tag(s):