maandag, 22. maart 2010 - 16:55 Update: 08-07-2014 1:05

Tweede helft Feyenoord - Vitesse op 31 maart 10

(Elfvoetbal) De regen was zaterdagavond de grote spelbreker bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse. Door de grote hoeveelheid neerslag werd het duel in de rust gestaakt bij een 1-1 stand. Feyenoord wil dat het duel in zijn geheel over gespeeld wordt.

"We mogen niet vergeten dat we in de Eredivisie primair voor het publiek spelen", zegt algemeen directeur Eric Gudde. Onze supporters komen zoals bekend uit het hele land en die van Vitesse zijn ook even onderweg. We vinden dat je het die mensen niet aan kan doen om straks op een doordeweekse avond voor slechts een helftje naar Rotterdam te komen, terwijl ze gewoon betaald hebben voor een volledige wedstrijd."

De KNVB besluit later deze week wat er gebeurt met het duel. Er zijn drie opties: de wedstrijd wordt volledig overgespeeld, de wedstrijd gaat verder bij de tweede helft met een 1-1 stand óf de tussenstand wordt eindstand.

"Onze wedstrijdorganisatie is ingericht op het spelen van negentig minuten voetbal en er kleven nog veel meer inhoudelijke nadelen aan het continueren van de wedstrijd van zaterdag. Mocht er iemand geblesseerd raken, dan moet je die toch weer vervangen en is het in feite al geen voortzetting van zaterdag meer", besluit Gudde zijn relaas.

UPDATE: Vitesse is het niet eens met Feyenoord. De Arnhemmers willen de tweede helft afmaken en dus niet de wedstrijd in zijn geheel overspelen. "Wij kiezen voor een logische en sportieve oplossing en dat is het uitspelen van alleen de tweede helft. Dat is voor ons de beste optie. We vinden het heel vervelend voor het publiek, maar dit is een geval van overmacht. We zien niet in waarom de wedstrijd volledig overgespeeld zou moeten worden", laat een woordvoerster van Vitesse weten aan het ANP.

UPDATE: Het is nog niet zeker wat er gaat gebeuren met het gestaakte duel tussen Feyenoord en Vitesse van afgelopen zaterdagavond. De geschiedenis leert ons echter, dat wanneer wedstrijden door de weersomstandigheden worden gestaakt, deze vaak in zijn geheel worden overgespeeld.

Er waren drie mogelijkheden om als oplossing te dienen. Het hele duel overspelen, alleen de tweede helft overspelen of de 1-1 die in de pauze op het scorebord stond als eindstand noteren.

Het reglement wedstrijden betaald voetbal biedt het bestuur deze week inderdaad diverse oplossingen. "Indien een wedstrijd door de scheidsrechter wordt gestaakt wegens de weersomstandigheden, wordt de wedstrijd in zijn geheel opnieuw vastgesteld, tenzij het bestuur voetbal beslist, dat op het moment van staken de dan bereikte stand als eindstand wordt aangeduid."

Volgens competitieleider Wil van Rhee kan ook alleen de resterende tijd worden uitgespeeld. In het verleden werd er echter zes keer een wedstrijd gestaakt wegens weersomstandigheden en toen werd de wedstrijd niet één keer hervat op het moment van staken. In vijf gevallen werd het duel overgespeeld en één keer werd de tussenstand als eindstand genoteerd.

Het ging om de volgende wedstrijden:

1956-57: VVV-SC Enschede, mist, na 80 minuten bij 1-3 gestaakt, nieuwe uitslag 0-1.
1967-68: Ajax-Feyenoord, mist, na 29 minuten bij 0-0 gestaakt, nieuwe uitslag 1-0.
1969-70: AZ'67-NEC, mist, na 65 minuten bij 1-1 gestaakt, deze tussenstand als eindstand beschouwd, toen bleek dat het voor de ranglijst niets meer uitmaakte.
1979-80: FC Twente-Ajax, mist, na 49 minuten bij 0-0 gestaakt, nieuwe uitslag 1-0.
1984-85: Ajax-Fortuna Sittard, noodweer, na 18 minuten bij 0-0 gestaakt, nieuwe uitslag 1-0.
1991-92: Fortuna Sittard-MVV, mist, na 45 minuten bij 0-0 gestaakt, nieuwe uitslag 0-0.

UPDATE: Vitesse heeft toch zijn zin gekregen: alleen de tweede helft wordt nog uitgespeeld. Op woensdag 31 maart mogen de Arnhemmers voor 45 minuten voetbal naar Rotterdam.