zondag, 26. september 2010 - 10:18 Update: 08-07-2014 1:02

Twente en Ajax beëindigen spectaculaire topper gelijk

Enschede

(Elfvoetbal) Waar de eerste topper op Super Saturday tussen PSV en FC Groningen een wat matte vertoning was, volgde er wel vuurwerk bij FC Twente en Ajax. De vier doelpunten en zes ballen op paal en lat werden keurig verdeeld over beide partijen: 2-2.

Grote uitblinker zaterdagavond was Theo Janssen. Met twee knappe treffers liet hij zien waarom bondscoach Bert van Marwijk hem na het WK bij Oranje haalde. In de tiende minuut opende Janssen de score. Na een prima balletje van Bryan Ruiz lobte Janssen de bal over de uitkomende Maarten Stekelenburg heen.

Een kwartier na de pauze zette Janssen Twente opnieuw op voorsprong. Hij rondde een door hemzelf opgezette aanval af na een goede voorzet van Luuk de Jong.

De twee gelijkmakers hadden twee dingen gemeen: ze volgden snel op de goals van Janssen en waren allebei rebounds. Eerst tikte Mounir el Hamdoui de bal in het doel, nadat Nicolay Mihaylov de het speeltuig in zijn voeten duwde. Na de tweede treffer van Janssen was de gelijkmaker zeer fraai. Een hoekschop werd weggewerkt, waarna Eyong Enoh de bal op zijn slof nam en Mihaylov als aan de grond genageld achterliet: 2-2.

Voor rust trof Ajax driemaal het aluminium, in de persoon van Luis Suarez (lat), Urby Emanuelson (paal) en opnieuw Suarez (paal). In de tweede helft raakte Twente in een tijdsbestek van vijf seconden driemaal paal en lat.

Een van richting veranderde voorzet belandde op de paal. De bal viel voor Luuk de Jong, die hard uithaalde. Met een knappe reflex redde Stekelenburg. De bal schoot omhoog en caramboleerde via lat en paal in de veilige handen van de keeper.

In de blessuretijd hadden Siem de Jong en Douglas hun clubs de zege kunnen bezorgen. De Jong schoof een honderd-procent-kans naast het doel. En een kopbal van Douglas smoorde op de rug van Rasmus Lindgren.