zondag, 28. maart 2010 - 10:58 Update: 08-07-2014 1:05

Twente op titelkoers dankzij razendsnelle hattrick Ruiz

Enschede

(Elfvoetbal) Voorafgaand aan de thuiswedstrijd van FC Twente tegen Sparta Rotterdam was het de vraag of de thuisploeg zich kon revancheren na de midweekse bekeruitschakeling tegen Feyenoord (2-1). Een bevlieging van Bryan Ruiz zorgde vlak na rust voor een degelijke 3-0 overwinning van de Tukkers. De Costaricaan scoorde binnen vier minuten een zuivere hattrick.

Sparta leek het duel met veel dreiging te beginnen. Miscommunicatie in de verdediging van FC Twente zorgde ervoor dat Darko Bodul bijna de openingstreffer voor zijn rekening kon nemen. Dwight Tiendalli wist de bal echter op tijd weg te werken.

Even later was ook het eerste doelgevaar van FC Twente een feit. Een afstandschot van Theo Janssen kon door Aleksander Seliga tot hoekschop worden verwerkt. Kort daarop moest de Sparta-doelman opnieuw redding brengen op een inzet van Janssen, die deze keer een vrije trap hard richting de kruising schoot.

Verder werd FC Twente in de eerste helft niet echt gevaarlijk. Blaise Nkufo, Kenneth Perez en Ruiz waren wel bij fraaie combinaties in de Tukkerse voorhoede betrokken, maar het ontbrak de koploper van de Eredivisie aan scherpte. Voor de rust kwam Sparta slechts een paar keer in de problemen.

FC Twente creëerde niet echt veel uitgespeelde kansen en het tempo van de Tukkers was niet bepaald hoog te noemen. Ondanks dat FC Twente het betere van het spel had, stond er tijdens de theepauze nog steeds een brilstand op het scorebord.

Na de rust stond het vizier van FC Twente, en dan met name het vizier van Ruiz, wél op scherp. De Costaricaan toonde zich uiterst productief door vlak na de rust binnen vier minuten een zuivere hattrick te scoren. In de 46ste minuut werd de 1-0 tegen de touwen gekopt.

Kort daarop kregen de Tukkers een strafschop door een overtreding van Milano Koenders, die daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd ontving. Het buitenkansje werd benut door Ruiz. Na 50 minuten stond het zelfs 3-0. Doelman Seliga werd uitgekapt en zag de bal voor de derde keer in vier minuten in zijn doel belanden.

Ook na de 3-0 bleef FC Twente de wedstrijd domineren. Trainer Steve McClaren maakte zich onnodig druk langs de zijlijn, want met een gunstige 3-0 voorsprong tegen tien Spartanen was de wedstrijd al gespeeld. De Tukkers toonde zich een waardige kanshebber voor de landstitel. Sparta kwam in de tweede helft enkel aan verdedigen toe.

Dario Vujicevic probeerde Seliga met een harde pegel te verschalken, maar deze keer toonde de Sparta-goalie zich wel een sta-in-de-weg. Verder leken zowel Twente als Sparta zich neer te leggen bij de 3-0 voorsprong van de thuisploeg. Ruiz kreeg nog wel een kans op de 4-0, maar de bal trof geen doel.

De overwinning op Sparta betekende de 28ste keer op rij zonder thuisnederlaag voor FC Twente. Het gat tussen de ploeg van McClaren en Ajax bedraagt op dit moment zeven punten. Met nog vijf duels te gaan zijn de Tukkers nog altijd de grootste kanshebber in de strijd om het landskampioenschap.

De club uit Enschede staat dit seizoen nog tegenover VVV-Venlo, SC Heerenveen, AZ, Feyenoord en NAC Breda.