zaterdag, 31. juli 2010 - 22:25 Update: 08-07-2014 1:03

Twente verslaat lamlendig Ajax; rood voor Suarez

(Elf Voetbal) Luis Suarez kon zijn frustraties niet meer de baas. Met een woeste tackle ging hij hard door op Cheik Tioté. Het kostte de topscorer van Ajax een directe rode kaart.

Het was het dieptepunt voor een belabberd Ajax, dat moest toestaan dat FC Twente in de ArenA zijn allereerste Johan Cruijff Schaal won (0-1).

Vooral in de eerste helft leek het werkelijk nergens op wat Ajax liet zien. Maarten Stekelenburg deelde in de malaise door na tien minuten een doeltrap aan Luuk de Jong te schenken. De Twente-spits wist wel raad met het presentje en opende met een wippertje over de doelman de score.

Het zwakke spel van Ajax leidde direct tot frustratie bij Suarez, die vanaf buitenspelpositie een bal woest de tribunes in roste: geel. Twente deed in de eerste drie kwartier wat het wilde en had Ajax op een blamerende achterstand kunnen zetten. Theo Janssen (onderkant lat), Luuk de Jong (kopbal uit de kruising getikt) en Bryan Ruiz (een-op-een tegen Stekelenburg) verzuimden dat.

Hoewel Ajax dus nog in de wedstrijd was, werd het geklungel Suarez allemaal teveel. Hij verspeelde de bal en haalde hard door op Tioté. Een directe rode kaart, die hem een schorsing voor enkele competitiewedstrijden gaat opleveren.

Na rust durfde Twente niet echt door te drukken. Het leidde ertoe dat Ajax (waar de zwakke Suk was vervangen door Emanuelson) steeds beter in de wedstrijd kwam en zelfs wat halve kansen kreeg. Maar in de buurt van de gelijkmaker kwamen de Amsterdammers nooit.

Mounir el Hamdaoui moet nog even wachten op zijn debuut. Mede doordat Eyong Enoh al vroeg geblesseerd uitviel, wisselde Ajax driemaal en kon de Marokkaan op de bank blijven zitten.