vrijdag, 16. juli 2010 - 19:38

Uitzonderlijk veel dassen in Drentse burcht

Assen

Staatsbosbeheer heeft in Drenthe een bijzondere situatie op een dassenburcht ontdekt. Op de burcht zijn verschillende dassenfamilies samengekomen waardoor er tijdelijk ruim twintig dassen (inclusief jongen) verblijven. Waarschijnlijk is er in de buurt een uitzonderlijk goede voedselsituatie ontstaan. Zoveel dassen op een burcht komt in Nederland bijna nooit voor.

Meestal bestaan dassenfamilies uit een mannetje en vrouwtje met hun jongen. Soms blijven jongen van het jaar daarvoor en jongen die nog niet geslachtsrijp zijn even 'hangen' waardoor vier tot zes dassen op een burcht kunnen zitten.

Dassen in noordelijke streken eten voornamelijk regenwormen. In sommige gevallen loopt dit op tot wel 70%. Daarnaast staan er diverse soorten planten, bessen, fruit, insecten en kleine zoogdieren en aas op het menu.

De das was bijna volledig uit Drenthe verdwenen. Na het dieptepunt in de jaren zestig van de vorige eeuw, groeit de dassenpopulatie nu weer naar een normaal niveau. Daarbij worden weer plekken bewoond waar vijftig jaar geleden ook al een burcht aanwezig was. In Nederland leven nu zo'n 3000 dassen, wat neerkomt op zo'n 7 dassen per honderd vierkante kilometer.
Provincie:
Tag(s):